Директорът на Националната опера акад.Пламен Карталов изрази желание да направи в Русе непоставяни досега оперни спектакли, като това според него би могло да стане в долината на Русенски Лом. Тази идея той сподели пред областния управител Борислав Българинов, с когото се срещна часове преди представянето на своята книга „Моят Вагнер“. Карталов гостува в Русе 35 години след като бе директор на Русенската опера. Областният управител му връчи почетна грамота за цялостен принос в развитието на културата и оперната дейност и плакет под формата на сребърен ключ сол. Издателят на „Моят Вагнер“ Иван Гранитски, който придружаваше оперния директор, получи от Българинов грамота и изображение на орел. 
Акад.Карталов се срещна и с кмета Пенчо Милков, пред когото разказа: „През 1982 г. моята „Травиата“ в Русе струваше колкото целия бюджет на Софийската опера. Тогава реших да потърся средства от русенци, които обичат класическа музика. Първо се обърнах към инж.Светослав Генчев, тогава ръководител на химическия комбинат „Гаврил Генов“. Така се роди първото спонсорство от меценат в България“. Кметът Милков покани Карталов да представи на русенска сцена новата си опера „Чичовци“, а режисьорът обеща да посети Русе през пролетта по време на фестивала „Мартенски музикални дни“.  
Софийският оперен директор посети и Русенския университет, който бе сред организаторите на презентацията на книгата „Моят Вагнер“. По-късно вечерта в понеделник книгата бе представена в зала „Европа“ от известния немски музикален критик д-р Клаус Биланд.