Изграждането на канализация в квартал Долапите ще създаде проблем през зимните месеци и ще блокира използването на част от обходния път Русе-Иваново-Бяла. Това стана ясно по време на общинския щаб за зимната подготовка. Директорът на Областно пътно управление-Русе инж.Стамен Савов изрази притесненията си, че главната улица на Долапите ще бъде разкопана точно в зимната обстановка.
За съжаление, кметският наместник на квартала Светлин Савов нямаше как да го опровергае. Стана ясно, че действително изкопните работи продължават към жп линията и през януари и февруари според линейния график ще се работи точно там, до обръщалото за Долапите на пътя София-Русе.
Това означава, че при затваряне на главния път Русе-Бяла превозните средства ще бъдат спирани и отбивани не край хижа „Приста“, както досега, а още на Охлюва, каза Стамен Савов.
Вчера вече се е наложило пътят да бъде затварян за кратко за тежкотоварни камиони в участъка Обретеник-Борово-Бяла, за да се опесъчи и подсигури движението към Беленския баир.
Друг неочакван проблем в навечерието на зимата предизвиква обезлюдяването на селата - осигурени са трактори и други машини за почистване на заснежените пътища, но в някои от селата има по един тракторист или общ работник и няма кой да го смени. Това стана ясно на вчерашното заседание на зимния щаб.
Въвеждат се дежурства за опесъчаване на пътищата при заледяване. Всички фирми, ангажирани със зимната поддръжка на пътищата, увериха, че имат необходимата техника и инертни материали. Където има някакъв недостиг, той ще бъде преодолян с общинска помощ. Проблемът с работната ръка обаче остава, затова кметовете поискаха от Общината допълнителни хора.
От Общината пък призоваха гражданите да не оставят автомобилите си на улиците, когато натрупа сняг, за да не се блокира почистването им, както и изпразването на контейнерите за смет.
Като част от подготовката за действия при голям сняг и заледяване са съставени списъци на бъдещите родилките и на нуждаещите се от хемодиализа до края на март идната година.