Около 2000 нови студенти планираме да приемем за следващата учебна година, изпратили сме нашата заявка и очакваме потвърждение от министерството. Това каза на пресконференция вчера ректорът на Русенския университет акад.Христо Белоев. Две са новите специалности, които обогатяват списъка с възможности - едната е възстановената Публична администрация, а другата е Дигитален мениджмънт и иновации. И двете специалности ще бъдат платено обучение, включваме ги по настояване на представители на бизнеса, обясни Белоев. И призна, че друг търсен от местната и националната индустрия профил - инженерния, не се радва на голям интерес от страна на младежи и техните родители. Затова пък приемът по най-желаните специалности - право, медицински сестри, кинезитерапия, акушерки, лекарски асистент, се запълвали още на първо класиране. Сериозен ръст в последните две години отбелязва и търсенето на педагогическите направления, вероятно това е свързано с осезаемото повишаване на заплатите на учителите, обясни ректорът. 
Той подчерта, че миналата година около 50 на сто от кандидат-студентите са се записали предварително и ръководството на РУ очаква тази година този процент да бъде увеличен. Залагаме много на онлайн кампанията, всички дейности по кандидатстването - до самото записване, могат да станат виртуално, като в таксата от 50 лева са включени всички разходи за формуляри, документи, в това число и за студентска книжка. Засега все още не сме обсъждали повишение на семестриалните такси, каза ректорът Белоев, като добави: „Нашите такси са едни от ниските в региона. Предстои тепърва да обсъждаме въпроса дали да бъдат повдигнати с малко, но няма да бъде драстично“. 
Кандидат-студентската сесия отново ще се проведе на два етапа - предварителна и редовна. Изпитите от предварителната започват на 22 януари, като изпити ще има в още седем съботни дни: 5 и 19 февруари, 5 и 19 март, 2, 16 и 30 април. Редовната сесия е на 9 и 10 юли 2022 година.