Цените на жилищата са недостъпни за 80% от русенските домакинства, показва анализ на главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофър Павлов. Изчисленията си той базира на общоприета международна методика, основана на съотношението между цената на едно средно жилище и средния брутен годишен доходите на домакинствата. Смята се, че ако показателят е под 3, то моментът е подходящ за покупка, а при стойност над 5 жилищата са „крайно недостъпни“. 
Според анализа жилищата в Русе са „достъпни“ за най-богатите 20% от русенските домакинства, които за едно средно жилище ще броят под 3 пъти годишния си доход. За още 20% апартаментите са „умерено недостъпни“, тъй като цената им е между 3.1 и 4 пъти годишния им доход.
Още 10% имат доходи, за които жилищата са „сериозно недостъпни“, а всички останали са в опасно червената скала, правеща покупката на нов дом много рисково начинание. За най-бедните 10% покупката на жилище означава разход равен на 10,7 пъти годишните им брутни заплати.
Въпреки тези нерадостни констатации, анализът показва, че жилищата в Русе са сравнително достъпни в сравнение с другите големи градове. В София, Пловдив, Варна и Бургас съотношенията са отчайващи и само за най-добре печелещите 10% от домакинствата покупката на жилище е без особен риск. Изследването обаче не открива данни за балон в цените на жилищата, тъй като в последните 15 години съотношението цени/доходи е било по-високо, отколкото сега. Средният коефициент за Русе за 2019 и 2020 г. е 4.3, при средно 5.0 за последното десетилетие. А при най-голямото балонизиране на цените през 2008 г. е бил 10.3.
Главният икономистът на Уникредит Булбанк твърди, че са взети предвид и ефектите на сивата икономика, като доходите на домакинствата са преизчислени, за да са максимално близки до реалните. И че покупката на жилище е статистически оправдано при съотношение цена/доход под 4.1.
Тенденциите през настоящата година са твърде неблагоприятни, тъй като като пандемията и по-високите цени на строителните материали допълнително влошават достъпността на жилищата. 
През последните месеци се наблюдава двуцифрен ръст на цените на желязо, цимент и други строителни материали. Очаква се това да окаже допълнителен натиск върху цените на новото строителство, който постепенно да се пренесе и върху цените на вече построените жилища.
Вероятно пандемията ще генерира допълнителен ръст, тъй като ще се увеличи търсенето на по-големи жилища поради необходимостта да се работи от вкъщи. Тези процеси ще протичат по-бавно в България, отколкото в други страни, поради по-голямата обща несигурност.
Продължаващият спад в доходността на банковите депозити, които остават доминиращ финансов актив, в който домакинствата спестяват, също ще способства за увеличаване на търсенето. Тези три фактора в комбинация ще способстват за ускоряване на темповете на нарастване на цените на жилищата, сочи анализът.