Das Weltschmerz Duett - пианистът Милен Кукошаров, Веселин Веселинов-Еко, контрабас, към които ще се присъедини като гост Борис Петров с кларинет, ще дадат началото на Джаз фест Русе 2021. Това ще стане на 9 декември от 19 часа в Голямата зала на Доходното здание. 
По този повод Борис Петров-Малкото Парче, отправи трогателно послание към почитателите на музиката на свободата от социалните мрежи. „За първи път от 45 години Джаз фестивал Русе бе отменен през 2020 година. Предизвикателствата, неизвестните и несигурността промениха реалността ни, онази, в чиято рутина се бяхме унесли и удобно препускахме. Промяната е за всички нас и, уви, подготвени решения няма. В хаоса на движенията и ограниченията културата бе избутана в ъгъла, а творческите вдъхновения, стремежи и амбиции още дълго ще пристъпват тихо и плахо. Ние с вас обаче знаем, че музиката е вечна и е онази мощна сила, която сутрин ще ни събуди, ще ни помогне да се усмихнем, ще ни даде енергия и ще ни дари с оптимизъм, тъй жизнено необходим...“. По-нататък музикантът, син на русенската и националната легенда Петър Петров-Парчето, продължава: „Щастлив съм, че тази година отново мога да ви поканя на 45-ия Джаз фестивал Русе. Елате, за да послушаме заедно джаз, за да се унесем в сладки импровизации и поне за малко да се пренесем в света на музиката в концертната зала. Елате, защото културата е факторът, който ни отличава и сближава“.
В първата вечер публиката ще чуе също импровизациите на октета „Пловдив“ - Венелин Георгиев, алт саксофон, Димитър Льолев, тенор саксофон, Мартин Ташев, тромпет, Велислав Стоянов цуг тромбон, Николай Карагеоргиев, китара, Мирослав Турийски, пиано, Александър Леков, бас, Кристиан Желев, ударни. 
На 10 декември предстои вечер с участието първо на JP3 - пианиста Живко Петров, басиста Димитър Карамфилов и перкусиониста Димитър Семов, а след тях на сцената ще излязат Alexander Logozarov`s Space Kadilak в състав: китариста Александър Логозаров, Росен Захариев с тромпет и флюгелхорн, Михаил Иванов, контрабас, и Стефан Горанов, барабани. 
Третата вечер на 11 декември, събота, ще премине под знака на Антони Дончев и Ангел Заберски. От 19 ч е участието на 5uP - Антони Дончев, пиано, Борис Петров - саксофон, Александър Логозаров - китара, Михаил Иванов - контрабас, Атанас Попов - барабани. Финалната точка на джаз феста ще постави Александър Заберски Трио - Заберски на пианото, Борис Таслев с контрабас, Стоян Янкулов на перкусиите, което ще представи новия си албум Like Jazz 3.