Община Букурещ реши с единодушие да отдели 4,5 млн. леи за реставрацията на Солаковия хан. Сградата е построена от двамата братя Солакоглу от Свищов през 1859 г. и е разполагала с всички удобства. В главната част живеела многобройната фамилия Солакоглу, в хана имало около 100 стаи, а на партера били отдадените под наем магазини на търговци от различни националности.
Във времената преди 1878 г. ханът е дом на български революционери. На партерния етаж откъм улицата все още са запазени орнаментите над шестте прозореца, където се е намирала редакцията, в която Любен Каравелов е издавал вестниците „Свобода“ и „Независимост“, списание „Знание“ и много книги. Тук Ботев през 1875 г. редактира и печата своя вестник „Знаме“. В Солаковия хан Левски съгласува с Каравелов своите действия по подготовката на българите за въстание. След предателството на Димитър Общи Апостола взема архива от Ловеч и тръгва за Солаковия хан за разговори с Каравелов, но е заловен от заптиетата в Къкринското ханче.
Солаковият хан става собственост на румънската държава по време на национализацията през 1948 г. В края на април 2019 г. общинските съветници в Букурещ са гласували предложението Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на кметството, тъй като от години се руши. С отделените 4,5 млн. леи сградата ще бъде рехабилитирана изцяло, а след ремонта и реставрацията й ще се превърне в културен център.
Солаковият хан се намира на ул. „Каля Мошилор“ в абсолютния център на Букурещ в зона, където са живели и други българи. Спомен за тях са няколкото мемориални плочи, поставени на сгради в този район. В близост е и булевард „Христо Ботев“, който също свидетелства за българските връзки с този район.