Галя Бочева е магистър-фармацевт, управител на аптека „Медик консулт“ и специалист по клинична фармация. Тази специалност тя е придобила в Мелбърн, Австралия, където е практикувала във водещи болници. Завършила е и курс по хомеопатия към европейската школа по хомеопатия на Боарон в София.

- Г-жо Бочева, миналата година нямаше грип, тази ще има ли?
- Със сигурност миналата година имаше грип, но не в мащабите, които се очакваха, поради Ковид ситуацията и спазването на предохранителните мерки. Тази година няма да бъдем пропуснати, така че вниманието нека да бъде заострено. Грип ще има и дори има в момента, макар и в по-малък мащаб засега.
- Какви щамове се очакват, от това зависи съставът на противогрипните ваксини, нали?
- Противогрипната ваксина се актуализира всяка година на база препоръките на СЗО, като за тази година са определени 4 щама - „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“, затова и ваксината е четиривалентна. Това е широко популярна ваксина, която е проучена изключително добре с течение на времето, има отличен профил на безопасност и досега беше водещата ваксина, преди да се случи Ковид пандемията. Тя е подходяща за възрастни, за деца, за хора с хронични заболявания и хора над 65-годишна възраст. Имаше проучване на СЗО за хоспитализирани болни от грип в периода 2018-2019 година, като 25% бяха хора над 65 години и от тях напълно са се възстановили само 30%. Това говори, че грипният вирус не трябва да бъде подценяван.
За хората над 65 години са осигурени безплатни противогрипни ваксини при личните лекари
И е много разумно те да си направят тази ваксина. 
- Сега се поставят и противоковидни, и противогрипни ваксини. Това не претоварва ли организма и няма ли опасност имунната система да реагира твърде остро?
- Не, няма такава и аз мисля, че тази практика за защита от грип и Ковид-19 е много добра в настоящия момент. Няма противопоказания, няма фатални взаимодействия.
- Казвате, че не са несъвместими двете ваксини, а влияят ли си взаимно по някакъв начин?
- Това е много интересен въпрос. Идеята за взаимното влияние между двете ваксини е много обсъждана, и то не само за да видим какъв принос има противогрипната ваксина при Ковид-19, и съответно за създаването на комбинирана ваксина.
Една комбинирана ваксина би била много удобна в случаи на туиндемия
каквато би била една ситуация на Ковид-19 и грип едновременно. Такава ваксина вече се разработва от голяма фармацевтична фирма.
 Медицината днес е медицина, базирана на доказателствата. Тези доказателства ние ги получаваме от проведените клинични проучвания. Вероятно има много клинични проучвания, но аз съм запозната с две от тях. Те са на медицинските университети в Мичиган и в Маями. Проучването в Маями обхваща много широк контингент - 75 500 пациенти в шест държави: Щатите, Англия, Германия, Италия, Израел и Сингапур. Проучването е двойно контролирано, плацебо, като пациентите са разделени в две групи. Едната не е била ваксинирана против грип в момента на заболяване от Ковид-19, а в другата хората са били ваксинирани 6 месеца, преди да се разболеят. Интересни са резултатите. Анализите показват, че пациентите, които са предварително ваксинирани с противогрипна ваксина,
е по-малко вероятно да дадат усложения от Ковид-19 и да стигнат до интензивен сектор
А пациентите, които са без противогрипна ваксина, имат около 20% по-висока вероятност да покажат тежки последици в резултат на заразяване с Ковид-19 и да стигнат до интензивния сектор. Те имат и около 58% и повече по-висока вероятност да стигнат до Спешно отделение, както и около 40% да направят дълбоки тромбози и кървосъсирвания, като това са само част от оценяващите критерии. Резултатите са много впечатляващи, поради което авторите и сътрудниците, участвали в проучването, твърдят, че
противогрипната ваксина минимализира тежките симптоми на Ковид инфекцията
На базата на тези анализи и резултати учените препоръчват ваксинацията с противогрипна ваксина като допълнение към Ковид ваксинацията. Както вече споменах, комбинирана ваксина е в процес на разработка.
- Освен ваксините, вече по-масово започна да се говори за лекарства против Ковид. Вие какво знаете по този въпрос?
- Тук говорим за две неща. Ваксините са превенционни, предотвратяват и същевременно при заразяване намаляват силата на симптомите. Въпросът е дали съществуват лекарства за вече налична Ковид инфекции. В момента има разработени две лекарства. Едното е минало одобрението на английския регулатор, а другото в момента се разглежда от Европейската агенция по лекарствата и американската агенция FDA. Двете лекарства са много интересни и макар че действат по различен начин, те спират възпроизвеждането на вируса. Подават грешна информация на вируса,
той започва да се възпроизвежда по грешен начин и в един момент вече не може да продължи да съществува
Това, което е важно да се знае за тях, е, че те трябва да се вземат в първите дни на инфекцията. Искам да кажа и нещо друго - както проучването, за което говорихме, така и другите проучвания, всички те са отворени, постоянно се усъвършенстват и актуализират. Всичко е в процес на развитие. 
- Можем ли да очакваме с ваксините и с лекарствата в близкото бъдеще Ковид-19 да стане като грипа?
- Да, със сигурност това ще се случи благодарение на ваксинацията, благодарение на нашия вграден имунитет, който остава в нас завинаги. Просто трябва да отмине тази тежка ситуация.