„Днес отбелязваме 30 години от стартирането на Световната кампания „16 дни активизъм срещу насилието, основано на пола“ и борбата за елиминиране на убийството на жени. Статистиките са страшни, от началото на 2021 само до 15 юли сигналите до тел.112 са 14 338 или 90 на ден. Наша задача е да се борим срещу това, има пандемия с насилие над жени“, каза вчера председателят на сдружение „Център Динамика“ Деана Димова при откриването на изложбата във фоайето на Пленарна зала вчера. Тя е организирана от Soroptimist International клуб Zonta и Община Русе и може да се разгледа до 10 декември. 
„Русе скърби и за своя гражданка, станала жертва на насилие в Хага. Сега като слушам и статистиките - колко много случаи има на година, разбирам, че има още много работа, за да може догодина статистиката да е друга“, каза зам.-кмета Енчо Енчев. 
Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев се обърна към младите момичета от МГ „Баба Тонка“, които също присъстваха на откриването с думите: „Такива случаи са много трудни, защото често жертвите сами премълчават случилото се. Като млади и активни хора, ако чуете за ваша приятелка в беда, бъдете й опора, насърчете я да търсят решение“. 
В знак на съпричастност момичетата направиха знака, който жени използват по света като сигнал, че са жертви на насилие - четири пръста във въздуха и прибрано кутре. Заедно пуснаха и бели балони пред Община Русе като символ. 
Организаторите на инициативата планират още на 27 ноември от 11 часа да опаковат дърво пред книжарница „Хеликон“ в оранжево - цветът символ на каузата. Кампанията ще бъде закрита на 10 декември в Световния ден на човешките права.