„За присъединяване към централното отопление е необходимо решение на Общото събрание на сградата или частта от нея, взето с две трети от собствениците на сградата. Необходимо е също наличието на общо помещение в сутерена на сградата, в което ще бъде разположена абонатната станция. Изискванията са изцяло в съответствие с нормативната уредба за топлоснабдяване“, напомниха от „Топлофикация Русе“ по повод запитвания на граждани.
След съгласие на етажната собственост упълномощеното от тях лице трябва да подаде попълнено заявления по образец и да приложи протокола от събрание, както и копия на актовете за собственост на живущите, взели решението. Всички документи трябва да бъдат представени в топлофикацията. „Образецът на заявлението може да се получи от офиса ни на ул. „Боримечка“43 или да се изтегли от интернет страницата на „Топлофикация Русе“, уточниха от централата. 
„Топлофикация Русе“ поема ангажимент да изгради външните топлопроводи и абонатните станции. Клиентите трябва да изградят инсталациите за отопление и битово гореща вода в общите части на сградата от абонатната станция до последния етаж, разположени в общите части. Клиентите трябва да закупят уредите за измерване на топлинната енергия и да направят инсталацията от стълбищната площадка до всеки радиатор в своя дом. Приблизителните разходите за присъединяването към централното отопление на един апартамент са от следния порядък: топломер на стойност 300 лева, един водомер за гореща вода на стойност 120 лева, тръбна разводка по 2-3 лева на метър и отоплителните тела по около 150 лева на тяло.
Клиентите, които плащат в срок сметките си, се ползват от пределна цена за битова гореща вода в размер до 12,00 лева с ДДС за всеки потребен и отчетен кубик битово гореща вода, припомнят от предприятието.
„В тази програма могат да участват потребители, които нямат просрочени, съдебни и присъдени задължения към „Топлофикация Русе“ и фирмите за дялово разпределение до последния ден на месеца, за който се издава фактурата. Индивидуалните уреди за отчет на потреблението трябва да са с преминала метрологична проверка. При констатиран проблем, свързан с устройствата, клиентите трябва да са изпълнили предписанията на топлинните счетоводители и да са извършили ремонт или подмяна с нов уред. Потребителите трябва да са осигурили отчет на топломерите и водомерите. Ако клиентите са подменили индивидуалните устройства с „интелигентните“ с дистанционното отчитане, сами отчитат показанията“, заявяват от топлофикацията.
„Топлофикация Русе“ съветва клиентите да направят топлинна изолация на инсталацията за гореща вода, както на хоризонталните разпределителни линии в сутерена, така и на вертикалните захранващи линии, и на рециркулационните линии. Това ще доведе до намаляване на изразходваната топлинна енергия от инсталацията за гореща вода, респективно намаляване цената за един кубичен метър топла вода.
Екипите ни винаги са в готовност да извършат оглед и да дадат препоръки за отстраняване на проблемите във вътрешните инсталации, казват от „Топлофикация Русе“.