Първият български демонстрационен плавателен съд с двигател без петролно гориво, а с хибридно задвижване от екологична енергия - слънчева енергия и водород, вече е факт благодарение на учени от Русенския университет. Корабът „HydRUforce“ ще бъде представен в четвъртък в Силистра, съобщиха от РУ.
Плавателният съд с нулеви въглеродни емисии е изграден по националната научна програма „Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита“, финансирана от Министерството на образованието и науката и с допълнителен финансов ресурс от РУ. В ръководения от проф.Велизара Пенчева екип има, учени от БАН, от Техническия университет в София и докторанти.
За корпус на плавателния съд е използван понтон със соларен покрив, изграден по проект в Силистра, чиято община е партньор на РУ. Той ще превозва до 12 човека с екипажа. Водородът за горивните клетки се осигурява от специални 10-литрови бутилки, всяка осигуряваща 50 минути работа. Мощността на слънчевите панели е 7 kW, енергията на слънцето ще се ползва за дозареждане на батериите.