Излезе от печат био-библиографията на русенския литератор, който е бил кандидат за Нобелова награда - Иван Грозев, съобщиха от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. 
Съставители са Ренета Константинова, библиограф-експерт в библиотеката и един от малкото изследователи на живота и творчеството на Грозев - доц.Велислава Донева от Русенския университет.
Изданието е опит за цялостно библиографско изследване на творчеството и личността на българския поет, драматург и литературен критик. И припомнят, че Иван Грозев Петков е роден на 23 юни 1872 г. в с.Червена вода. Завършва средно образование в Русе, след това славянска филология в Софийския университет. От 1894 г. дълги години е гимназиален учител по литература в София, преподавал е на Йордан Йовков. От 20-те години на 20 век се занимава сериозно с изкуствознание, история на религията и литературна критика. Изнасял е лекции в салона на Теософското дружество и в Софийския университет, бил е редактор на списание „Теософия“, превежда „Гласът на безмълвието“ от Елена Блаватска. 
На 23 януари 1928 г. друг русенец, акад.Михаил Арнаудов, подготвя предложение за номиниране на Грозев за Нобелова награда за литература. Предложението е гласувано в секцията на БАН, а аргументите са, че Иван Грозев е интерпретатор - преводач и представител на ценностите, които притежава младата българска литература. Предложението е от 1928 г., но се състезава с още 29 автори от 1929. Наградата печели Томас Ман.
Иван Грозев умира на 10 януари 1957 г. в София.