Потърсихме коментар на ситуацията от Община Русе, откъдето направиха следните пояснения:
Забавянето на изпълнението на проекта за изграждането на инсталация за анаеробно разграждане на биоразградими отпадъци се дължи на обжалване на обществената поръчка за изработване на идеен проект, което впоследствие се прекрати поради искане от страна на Община Русе за отпадане на дейността от проекта и преминаване към инженеринг. В хода на обявяване на обществената поръчка за проектиране и изграждане на анаеробна инсталация на територията на РСУО /Регионалната система за управление на отпадъците/ още през месец февруари има образувано производство в КЗК, впоследствие още три такива през месец октомври т.г.
Закъснението е породено от спазването на всички изисквания на Закона за обществените поръчки /ЗОП/, който изисква предметът на обществената поръчка да не се реализира от конкретно лице/а и да е обективно възможно да се осигури конкуренция. От провежданите досега обществени поръчки на общината, както и тези в рамките на проекта, е видно, че пазарът е свободен, а участниците упражняват своето право да обжалват процедурата. В конкретния случай относно проекта за анаеробната инсталация осемте участника отговарят на изискванията.
Във всички обществени поръчки Община Русе се е стремила да избегне ограничителни изисквания, касаещи  доказване на годност, правоспособност, икономически, финансови и технически възможности и др. 
Община Русе е представила в законоустановения срок становище по жалбата с искане за предварително изпълнение на решението на основание чл. 205 от ЗОП. Съгласно разпоредбите на ЗОП, КЗК допуска предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител по изключение, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, включително такива, свързани с отбраната и сигурността, или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда. 
Единственият ефективен начин за неутрализиране на ефекта от обжалването на решението за избор на изпълнител на инженеринг е иницииране на производство за предварително изпълнение, съгласно чл. 205, ал. 4 от ЗОП пред КЗК, което Община Русе е поискала.
С определение № 1058/04.11.2021 г. КЗК отхвърля искането на Община Русе за допускане на предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител, тъй като не са налице законовите предпоставки за това.
В УО на ОПОС са предоставени коригиращи мерки и срокове за справяне след обновяване на проекта, който към настоящия момент е спрян поради обжалване на обществената поръчка. 
Проектът за изграждането на инсталация за анаеробно разграждане на биоразградими отпадъци е от изключително значение за постигането на целите за управление на отпадъци не само в община Русе, но и на национално ниво. Изграждането на инсталацията, заедно с тези в Бургас и Благоевград, ще допринесе за третирането на големи количества биоразградими отпадъци. Невъзможността същата да бъде изградена в настоящия програмен период би довело до невъзможността това да се случи и в бъдеще.