Заради забавяне на процедурите по избор на изпълнител за строителството на инсталацията за анаеробно разграждане на биоразградими отпадъци съществува риск да не бъде спазен срокът за реализацията на проекта, което ще доведе до пряка загуба за бюджета, научи „Утро“. Срокът за изпълнение на най-голямата екологична инвестиция от години е до 31 декември 2023 г., т.е. след 766 дни. Според условията на обществената поръчка строително-монтажните работи трябва да се извършат за 840 дни, т.е. крайният срок може и да бъде прехвърлен. А договор с избрания изпълнител все още няма, тъй като решението за избора му от Община Русе се обжалва от три фирми в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/. Която е образувала производства по трите жалби, но все още не се е произнесла по тях.     

Инсталацията за над 27,8 млн. лева с ДДС ще се намира по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци. Тя ще преработва 17 845 тона годишно от боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци. 
Първи опит за стартиране на проекта бе направен още в края на 2019 година, но в началото на 2020-а бе прекратен заради неясната методика за оценяване на офертите. След дълго забавяне през ноември 2020 г. бе обявена втора, която обаче бе отменена по формален, но неоспорим повод - тъй като бе подписана от зам.-кмета Димитър Недев, а не от оторизираната да изпълнява функциите на възложител Магдалина Илиева. 
Третата обществена поръчка бе публикувана през януари тази година и също се забави заради обжалване на условията, но до крайния срок 5 май бяха получени 8 оферти от фирми и консорциуми. След като разгледа на няколко заседания заявленията комисията на Община Русе отстрани шест от участниците заради неспазени условия. Ценовите предложения на останалите две бяха отворени на 8 септември, след което от състезанието бе отстранено и „Балканика Енержи“ АД, в чиято оферта бяха открити аритметични грешки. Така на 23 септември бе обявен победител в класирането единственият останал участник - консорциум „Анаеробна инсталация“, който включва „Пътстрой-Варна“ ЕООД и австрийската „Мюлер Абфалпроектe“. 
Жалби срещу това решение за избор на изпълнител в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ подадоха трима участници в процедурата - „Балканика Енержи“ АД, обединението ДЗЗД „Органика Биотех“, включващо фирмите „Джи Си Ар“ АД, „Енерго Ремонт Строй“ ЕООД и „Екоенержи Технолоджи“ ООД, както и ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“, в което участват „Атоменергоремонт“ АД и „Еко Аква Системи“ ЕООД. Антимонополната комисия образува производства по трите жалби на 15 октомври и до момента не се е произнесла по тях.
Междувременно на 22 октомври в Община Русе е получено писмо от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, съгласно което изпълнението на проекта е вече рисково и в случай че не бъдат спазени сроковете за реализацията му, УО на ОПОС ще бъде в невъзможност да изпълни заложените в програмата индикатори, което ще доведе до пряка загуба за националния бюджет. Затова Община Русе иска от КЗК да допусне предварително изпълнение на оспореното решение. Това искане обаче е отхвърлено от КЗК, тъй като не са налице условията за такъв акт - необходимост да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси.
В тази ситуация надеждите са, че антимонополната комисия ще се произнесе скоро и ще отхвърли и трите жалби, така че договорът с избрания изпълнител да може да бъде подписан. Класираният на първо място консорциум „Анаеробна инсталация“ е предложил общ срок за изпълнение на договора 750 календарни дни, с които ще може се вмести в лимитираното от програмата време - до края на 2023 г. Ако обаче някоя от жалбите се приеме за основателна, Русе най-вероятно няма да има анаеробна инсталация.