Специалисти от Историческия музей направиха геофизично проучване на голяма площ от светилището на Диана Плестерензис, което се намира на мястото, където се сливат реките Бели и Черни Лом в землището на село Кошов. Самата местност Смесците (Смесите) се намира на около 2,6 км североизточно от центъра на селото. Геофизичното проучване се прави само около постройката с полукръгло пространство (апсида). Целта е да се установи приблизителната планировка на сгради, отделни части и хронологични структури от светилището. 
Разчистен бе терен с площ над 4 декара, а след това бе проведено и същинското изследване по метода на електросъпротивителното картиране - то бе извършено от инж. д-р Никола Тонков от Националния археологически институт с музей към БАН. Като цяло в проучената площ не са регистрирани геофизически аномалии, които категорично да говорят за наличието на някакви останки от сгради от античността. Този резултат идва в подкрепа на предположението за наличие на култово пространство, разположено в по-голяма близост до реката, и спестява многогодишни усилия на археолозите-проучватели.
Археологическите търсения на това място са през XX век, когато са открити три каменни надписа, посветени на Диана Плестрензис, подсказват голямо светилище. Днес надписите са изложени в Лапидариума на русенския музей. 
В резултат на проведените археологически разкопки през 1985 г. от д-р Димитър Станчев и през 2018 г. от д-р Върбин Върбанов са документирани останки от две големи сгради - първата от тях е разположена в близост до левия бряг на Бели Лом, има правоъгълен план и дължината й надхвърля 30 м. Най-ранните материали са от периода I век пр.Хр., а най-късните от III век. Втората постройка е с четири помещения, централното е с апсида от едната страна. Намерените монети, бронзово украшение и фрагменти от битова керамика говорят, че сградата е била използвана в IV-V в. Всички тези сгради са част от култовия комплекс на Диана.