Скоростта на 5G мрежата и при трите мобилни оператора - А1, „Виваком“ и „Теленор“, в Русе е на ниво близко до средното в страната. Това показват тестове на организацията „Активни потребители“, които се фокусират върху максималните скорости за изтегляне и изпращане на данни. Те са били проведени в 9 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря, като са направени измервания на 27 точки на открито. Тестовете са направени през приложението Speedtest и смартфон Xiaomi Mi 11 Lite 5G.
За Русе организацията е установила, че при тестовете на А1 е постигната най-високи средни скорости на изтегляне на данни - 709,33 Mbps. Следват „Теленор“ с 480,33 Mbps и „Виваком“ с 323,00 Mbps. Скоростите на изпращане на данни са съответно 67,63 Mbps при А1, 66,67 Mbps при „Теленор“ и 60,07 Mbps при „Виваком“. Тези числа са много близки до средните в страната. Най-бързата 5G според „Активни потребители“ е в Бургас, където са измерени най-високи скорости в четири от шестте категории.
Развитието на 5G се очаква да даде тласък на множество иновативни индустрии в недалечното бъдеще, като осигури много по-качествена и надеждна свързаност с мрежата навсякъде, включително във високоскоростни влакове, самолети и при голямо струпване на хора. Българските телекоми започнаха изграждане на 5G мрежи още през 2019 г. и те вече са навсякъде около нас, без да създават каквито и да е проблеми, от каквито много хора се страхуваха.
За да получат достъп до тези мрежи, потребителите трябва да имат мобилен апарат, който да поддържа този тип връзка, и тарифен план, който я предоставя.