Петима души са задържани по подозрение, че участват в схема за купуване на гласове, при специализирана полицейска операция в квартал Селеметя вчера преди разсъмване, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Мирослав Дамянов.
Обискирани бяха три адреса и пет коли, от които са иззети пари, злато и множество списъци с имена на хора. Задържаните са на възраст от 19 до 60 години, заподозрени са в купуване на гласове. 
В акцията участваха служители от Икономическа и Криминална полиция, звеното за бързо реагиране, разследващи полицаи и други полицейски сили, допълни зам.-директорът Явор Димитров, който лично е ръководил акцията.
Операцията е започнала около 5.30 часа, когато едновременно са атакувани три къщи - на известния не само в ромските среди Йосиф Демирев-Йоско и на двамата му внуци. Оказало се обаче, че в техните къщи се извършва ремонт и те временно са се прехвърлили при дядо си. След задържането на тримата белезници са сложени на още двама души от квартала. 
По време на обиските са намерени и иззети 30 000 лева, 10 000 щатски долара, 3500 евро, списъци с имена и килограм златни накити. Бижутата обаче едва ли са били предназначени за купуване на гласове, тъй като вероятно са били събрани по време на сватбите на внуците, казаха неофициално разследващи.
Съпругата на Йоско - Мелиха Алиева, разказа, че семейството, в което има две малки деца на 2 и 4 години, е спяло, когато полицаите са влезли.
„Счупиха вратите, като влязоха, ги видях с маските. Те ми правят „шът“ и почнаха оттатък да чупят прозорците и вратите. „Лягайте долу“, вика, на мъжа ми сложи белезници, на двамата ми внуци сложи белезници, почнаха да ги ритат, да ги бият пред децата“, разказа тя и показа стаята, в която е спяло 2-годишното дете, като обясни, че върху него е хвръкнал счупен прозорец.
За намерените в къщата пари Мелиха обясни, че са имали 20 000 лв., които са за дейността на фирмата. Тя се занимавала с ремонти, а златото било на снахите.
„Списъци? Няма такова нещо, ние имаме си фирма, те си работят“, каза още тя.
От полицията категорично отрекоха да има упражнено насилие при акцията.
По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата.