В събота футболистите на „Дунав“ ще играят много важен домакински мач срещу „Лудогорец 3“. Русенският отбор е с аванс от 5 точки. Преди двубоя „Утро“ разговаря с треньора на дунавци Ивайло Кирилов.

- Ивайло, колко ключова е тази среща?
- Дори да стане първи, отборът на „Лудогорец 3“ няма да влезе във Втора лига, тъй като вече има тим в нея. Но пък точките са много важни. При победа и преднина от 8 пункта може да сме 90 процента сигурни, че ще се завърнем в професионалния футбол.
- Какво знаете за тази разградска формация?
- Колегата Мартин Цирков гледа на живо мача на разградчани с „Черноломец“ /Попово/. Аз проследих двубоя онлайн. При всички случаи ни чака един много сериозен мач. Отборът на „Лудогорец 3“ е съставен от млади, бързи, напористи, технични футболисти. Тимът залага на висока преса и много агресия. Все ми се струва обаче, че „Дунав“, който също е млад отбор, има в плюс малко повече опит и по-добри играчи. Отговорим ли със същата агресия, ще спечелим мача.
- Какъв е коментарът ти след разгромната победа срещу „Ботев“ /Нови пазар/ с 5:0?
- Честно казано, показаното срещу такива отбори не бива да заблуждава и да ни хвърля в облаците. Съперник като този не тренира толкова редовно и с такова натоварване като нас. „Ботев“ отпадна физически, ние го натиснахме и така се стигна до 5:0. Хубаво е, че срещу подобни тимове може да експериментираме схема на игра 3-5-2. Специално в този мач тя проработи. Другото са петте хубави гола. Някои ни обвиняваха, че сме победили „Локомотив“ /Русе/ с 8:0. Ако трябва, ще бием с повече. Винаги казвам на момчетата, че трябва да се раздават максимално срещу всеки отбор, даже и срещу най-слабите. Атака и пак атака до последно - това е моето виждане за футбола. Даже и някой да се сърди, че не сме проявили милост.
- Миналата седмица капитанът на „Дунав“ Диян Димов каза за „Утро“, че без 5-6 опитни попълнения отборът ще има сериозни трудности при влизането си във Втора лига. Какво е твоето мнение?
- Хайде, да не са 5-6, но трима-четирима със сигурност ще ни трябват. Това трябва да са футболисти на 24-25 години, минали вече по някакъв начин през професионалния футбол. Друг е въпросът, че и аз не знам доколко ще имаме възможност да направим подобна селекция предвид финансовото състояние на клуба.  
- Означава ли това, че доверието към някои млади играчи е изчерпано още сега?
- Разликата между Трета и Втора лига е голяма. Една „Марица“, която игра за купата в Русе срещу нас, го показа. Не че стояхме лошо - напротив, но съперникът ни излъчваше спокойствие с опитните си хора. Вижте, аз имам някаква представа отсега за себе си кои момчета няма да са способни на добър футбол във Втора лига. Дано да греша, защото пред тях има 6 месеца, в които могат да се развият и да ме опровергаят. Не искам да обезкуражавам никого. На този етап всички тренират много сериозно. Понякога с колегата Мартин Цирков се чудим кого да оставим извън титулярния състав. Това означава, че има конкуренция, че всеки иска да се докаже. Няма случай, в който да не сме дали шанс на някого. И ще продължим да го правим. Историята помни много примери как отхвърлени като безперспективни футболисти после стават звезди, както и такива, пропилели таланта си по една или друга причина. Всичко е въпрос на характер и воля. Футболът е спорт за силни мъже.