Д-р Ивайло Йорданов завършва медицина през 2011 г., а през 2017 г. придобива специалност по урология. От 2017 г. е част от екипа на отделение „Урология“ на Университетска болница „Канев“. Зони на негов интерес са онкологични заболявания на пикочно-отделителна система, бъбречно-каменна болест, доброкачествени заболявания на долните пикочни пътища при мъже и жени. Участвал е в множество семинари и е преминал курс по лапароскопско лечение в Плевен и курс за лечение на бъбречно-каменна болест и ПНЛ (перкутанна нефролитолапаксия) в Инсбрук, Австрия.

- Според статистиката в България ракът на простата е 10% от всички онкологични заболявания. От няколко години у нас започнаха кампании за превенция на рака на простата при мъжете. Забелязват ли се тенденции към намаляване на диагностицираните с това заболяване? 
- Ракът на простатата представлява второто по честота онкологично заболяване сред мъжете след рака на белия дроб. Превенциите сами по себе си, които се провеждат в нашата страна, а и в цял свят, не могат да предотвратят появата на рака на простатата. Те имат за цел ранната диагностика и своевременно лечение. Има добре определени критерии за риск от рак на простатата – това са: на първо място възрастта – с напредването на възрастта риска от рак на простатата расте пропорционално; второ – наследственост – доказано е, че мъже, чиито баща, дядо или чичо са имали такова заболяване, вероятността за развитие на рак на простата е голяма в един етап от живота им и те трябва да се наблюдават от по-млада възраст и на по-чести интервали; и на трето място – това е расата – негроидната раса е с повишен риск от рак на простатата.
- Този рак е лечим, но се твърди, че е коварен? Защо е така?
- Този рак, както и повечето онкологични заболявания са лечими, стига да са уловени навреме, в ранната им фаза на развитие, когато няма все още далечни метастази или локално авансиране. По отношение на лечебните варианти и възможности, може би това е
онкологичното заболяване с най-голям спектър от възможни варианти
Но не трябва да се забравя и за индивидуалния подход към всеки болен, което прави тази палитра от варианти на лечение още по-шарена. А е коварен, защото за него е типична бавната прогресия и в повечето случаи проявата на някакви симптоми, свързани с него, са вече късна изява на заболяването. 
- Кои са симптомите, на които трябва да се обърне внимание?
- Симптомите, свързани с рака на простатата, в повечето си случаи имитират тези на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ). Това са затруднено уриниране или невъзможност за уриниране, често уриниране, изпускане по малка нужда, хематурия, хемоспермия и др. Тук е ролята на уролога да диференцира оплакванията, да снеме статус на долните пикочни пътища и простатата и да обективизира състоянието с помощта на различни клинико-лабораторни и образни изследвания.
- Обръща се внимание повече на мъжете над 50 годишна възраст? Защо?
- Мъжете след 50-55 годишна възраст са целевата група пациенти, върху които трябва да се обърне внимание по отношение на рака на простатата. Мъже с доказана наследственост по отношение на това заболяване трябва да започнат с прегледите и консултациите от по-ранна възраст – 45-50 години. Както казах по рано,
с напредване на възрастта се увеличава и рискът от това заболяване
Винаги, когато консултирам за първи път пациент с оплаквания от долните пикочни пътища, аз работя върху това да отхвърля рака на простата или друго онкологично заболяване в тази сфера. В помощ на това са ултразвуковото изследване, дигиталното ректално изследване и лабораторното изследване - PSA (простато-специфичен антиген). Искам само да вмъкна, че пациенти с нормален PSA е възможно да имат рак на простатата, както и че такива със завишен PSA невинаги имат такова заболяване. Тук е ролята на уролога. И при най-малко съмнение е препоръчително проследяване, при преценка - и биопсия на простатата, с което се доказва и самото заболяване. В помощ на всичко това идва и ЯМР, който от години е неизменна част от диагностиката и преценката за избор на лечение на това заболяване. 
- Какви са методите на лечение у нас? Прочетох, че има лапароскопска радикална простатектомия  и класическа отворена операция. При кои случаи се прилагат тези варианти и какви са предимствата на двата метода?
- Методите на лечение са изключително разнообразни, зависещи от стадия на заболяването, локалното авансиране, наличието или не на далечни метастази, както и от възрастта и общото състояние на пациента. Да, вариант на лечение е дифинитивното оперативно лечение, което може да се осъществи както чрез
отворена оперативна техника, лапароскопски и/или робот асистирано
Всичко това зависи от оперативните възможности на оператора, материалната обезпеченост, както и наличието на някои предпоставки или пречки (здравословно състояние) от страна на пациента. Няма статистически разлики в това кой метод на оперативно лечение е по–добър по отношение на крайния онкологичен резултат, но смятам че съвременните методи дават предимството на по–бързия и гладък възстановителен период. Вариант на дифинитивно лечение е и лъче- и брахитерапията, които са съпоставими с оперативното лечение. Когато заболяването е в по-напреднала фаза, се включва и хормоно- и химиотерапията и палиативното лечение. Вариант на „лечение“ е и активното проследяване и изчаквателно поведение.
- Профилактика е изключително важна. На колко време трябва да се правят профилактични прегледи и какви?
- Профилактиката, както при повечето заболявания, така и при това заболяване, е от особено голямо значение за изхода от него. При пациенти, които са с нисък риск от развитие на рак на простатата, и на 2-годишни интервали от време е достатъчно да се извършва подобен скрининг.
Препоръчваме изследване на 1 или 2-годишни интервали на PSA
а при хора със завишен риск и на по-чести интервали, изследваме скорост на нарастване на PSA и плътност на маркера. В голяма полза са и ултразвуковото изследване и дигиталното ректално изследване.

Силвия ДИМИТРОВА
 

Погрижете се за здравето си, без страх и дискомфорт!

Movember е комбинация от думите „мустак“ и „ноември“, посланието е символично: „Да се промени лицето на мъжкото здраве“. Световната кампания „Мовембър“, която продължава през целия месец ноември, се фокусира върху мъжкото здраве и нуждата от профилактични прегледи срещу онкологичните заболявания на простатата и тестисите. 
В тона на инициативата Университетска болница „Канев“ и Отделението по образна диагностика ще проведат кампания „Погрижете се за здравето си, без страх и дискомфорт!“. Всяка сряда, в рамките на три месеца, ще се извършва ядрено-магнитна резонансна томография на простатната жлеза. Цената на изследването ще бъде 150 лева, което е наполовина от утвърдената в ценоразписа на болницата.
Предимството на този вид изследване е, че то е абсолютно безболезнена и безвредна диагностична процедура, която осигурява много ранно откриване на заболявания, дава възможност за най-добрата информация и може да покаже местоположението, размера и обхвата на патологичните промени. Прегледът трае 15 минути.
Мъжете, които искат да се възползват от нашата инициатива и да се погрижат за здравето си безболезнено и без дискомфорт, трябва да са над 50 години, да нямат пейсмейкър или метални импланти в тялото си, като титаниевите импланти в области извън малкия таз не пречат на изследването.
Необходимо е само да се запишете на телефон: 0888 830 469
Мъжествеността не е пречка за профилактичната грижа за здравето!