Услугата „Социални жилища“ ще бъде преразгледана от общинските съветници в Русе на следващото заседание. Причината е, че от приетите 33 заявления за настаняване в новопостроените жилища за бедни на ул.“Белмекен“ в кв.“Родина“ само 7 отговарят на всички условия. 
„Първите, които сме приели, са 7, а за останалите 26 най-големият проблем се оказа разликата в дохода, защото когато сме подготвили условията през 2018 година, доходите са били едни, а сега през 2021 година са други“, коментира директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова
Заложеното в наредбата за настаняване изискване е желаещите да ползват услугата да получават на член от семейството минимум двукратния и максимум четирикратния размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет, който за тази година е 75 лв. Това означава, че лицата не отговарят на условията за настаняване, ако получават над 300 лв. на член от семейството. Затова предложението е условието за доход за ползване на социално жилище да се определя съобразно линията на бедност. За 2021 година тя е 369 лева, а за 2022 година нейният размер е определен на 413 лева.
Предложено е също да се облекчи и критерият, който отхвърля лица, притежаващи моторно превозно средство, с изключение на тези, собственост на инвалиди. Ако промяната бъде одобрена, допустимо ще бъде притежанието на едно, но с дата на първа регистрация над 10 години преди подаване на заявлението.
Останалите затруднения идват от липсата на дефиниции на понятията „семейство“, „домакинство“ и „доход“, които са допълнени и разширени, така че да отговарят на по-голяма група от хора.
Както „Утро“ писа, в социалните жилища ще бъдат настанявани бездомни хора или живеещи в бедни условия, родители с деца, включително и непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания.