Една от големите русенски загадки, която все още търси своя отговор, излезе вчера от водите на Дунав и тръгна към разрешаването си. Гранитната колона, която се появява при всяка падане на речното ниво до изчезналия при ремонта на кея Конски плаж, вчера бе изтеглена. Акцията беше организирана от фондация „Д-р инж.Иван Иванов“ след съгласуване с Община Русе. Кранът за вдигане на монолитния артефакт бе осигурен безвъзмездно от фирма „Стройтехника Манев“ на баща и дъщеря Иван Манев и Гергана Манева. Със задачата да извади колоната беше натоварен кранистът Лъчезар Лазаров.
Точно в 12.30 часа колоната беше поставена максимално близо до оригиналното си място - в началото на вече несъществуващия плаж, определено чрез изучаване на стари пощенски картички.
„Това е втори исторически факт във възстановяването на Русе. Първият бе построяването на църквата „Всех Святих“, каза след приключването на работата Иван Иванов, основател на едноименната фондация.
Колоната е с дължина 1,15 м, диаметър 0,60 м и основа 0,60 на 0,60 м. Първия материал за нея беше публикуван от Боян Драганов и Стоян Стоянов-Комитски на 6 ноември 2020 година. Според техните проучвания тя е поставена на крайбрежието преди повече от век. Още тогава авторите обявиха, че Иван Иванов възнамерява да я извади на сушата и да върне статута й на градска забележителност. Сега предстои реставриране и детайлно проучване на колоната, от коeто се очаква да даде отговори на всички въпроси, за които изследователите досега имаха само догадки.

Стоян СТОЯНОВ