Да бъде продаден делът на Община Русе в „Сплендид“ АД, предлага на общинските съветници кметът Пенчо Милков. Въпросът ще бъде обсъждан на предстоящата сесия на Общинския съвет. Ако съветниците одобрят продажбата, годишният план за приватизация ще бъде допълнен с хотелския комплекс, за който изглежда вече има купувач. 

Община Русе притежава 50% от дружеството - 101 940 броя поименни акции на обща стойност по номинал 101 940 лева. Останалите 50% са собственост на „Финансова компания (ФИН КО)“ АД, София. Както става ясно от обясненията на Пенчо Милков, съдружникът на Общината в „Сплендид“ също иска да продаде дела си и преговаря с трето заинтересовано лице. Според устава на дружеството обаче „Финансова компания“ е длъжна първо да предложи акциите си на съсобственика Община Русе. И тя ги предлага - 101 940 броя акции за сумата от 947 022 лева, което предполага, че такава е и офертата на потенциалния купувач.
Според кмета Община Русе трябва да отхвърли това предложение, като обяви за продан и своя дял в „Сплендид“ АД. Той посочва, че закупуването на акциите на „Финансова компания“ АД не е сред приоритетите на Общината през 2021 г. с оглед на сегашната извънредната ситуация, породена от Ковид-19 и необходимостта от заделяне на значителен финансов ресурс в общинския бюджет.
През 2020 г. „Сплендид“ АД реализира 258 хиляди лева приходи и едва 10 хиляди лева печалба, която не позволява реинвестиране в материалната база. Дружеството има задължения към финансови предприятия в размер на 194 хил. лв., както и задължение към Община Русе в размер на 40 хил. лева по договор за паричен заем. Той бе сключен съвсем наскоро, на 12 юли 2021 г., за срок от 4 години при лихвен процент от 1,24%.