Шест професионални гимназии в Русе ще получат възможност да обновят и да екипират салоните и пространствата за спорт. Те са сред 91-ото държавни професионални училища в цялата страна, които ще получат спортно оборудване и обзавеждане на обща стойност над 2 млн. лева. Инициативата е на Министерството на образованието и науката и се финансира по оперативната програма „Региони в растеж“. 
Русенските средни училища, които ще могат да се радват на спортни съоръжения за физкултурни салони или за фитнес площадки на открито, са ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“, ПГ по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“, ПГ по туризъм „Иван П.Павлов“, ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, ПГ по механотехника „Юрий Гагарин“ и ПГ по транспорт. От МОН припомнят, че те са били определени още през 2015 година, а през миналата година от министерството са направили допитване за актуалните потребности от спортни уреди. Откритите площадки ще получат троен комбиниран външен фитнес уред - висилка, разгъвач и за теглене, комбиниран уред 6 в 1 и ударопоглъщаща настилка. За физкултурните салони ще бъдат доставени тренировъчна дървена стена, метален барабан с въже за дърпане, тренировъчни колани, дъски за коремни преси, топка с дръжка и др. 
Преди дни МОН е обявило обществена поръчка за доставчици на двата вида съоръжения за професионалните гимназии. Очаква се до средата на юли догодина новите спортни придобивки да бъдат доставени в шестте русенски гимназии.