Щетите от изкъртения метален парапет на един от изходите в кръговото кръстовище до полицията са оценени на 350 лева от Община Русе. Това е сума, която отново ще се плати от бюджета, тоест от всички нас, и няма да е за първи път, тъй като по договор повреди от вандалски прояви не се възстановяват от изпълнителя, макар подлезът още да е в гаранция. 
„За съжаление, вандалските прояви в града не са рядкост. Има много случаи, в които общинските камери успяват да уловят нарушителите“, коментираха от администрацията.
Обикновено става дума за непълнолетни нарушители, които чупят знаци, лампи, кошчета и чешмички, драскат по стените в подлеза, които все така си стоят. Община Русе вече няколко пъти се похвали, че е закупена техника, с която се премахват графити из града, но те сякаш не помръдват. Със сигурност е трудно администрацията да се пребори с ината на нарушителите, които в една пребоядисана стена виждат просто ново платно за „творене“. Но все пак съобщават за напредък: „До момента се установява, че след почистване на критични точки в града появата на нови графити на същите места е значително по-рядка“. А конкретно за подлеза на кръговото кръстовище до полицията от Общината твърдят, че все още работи „за прилагането на най-оптималния вариант за отстраняването на рисунките и надписите там поради спецификата на покритието на самите стени“. 
Ясно е, че не само въпросният подлез, а и други като тези до жп гарата и Математическата гимназия ще бъдат редовно жертви на вандалски прояви. Този проблем не е характерен само за Русе, но едно възможно решение е, вместо драсканици, да бъдат изрисувани картини като на графити арт фестивала GRAFF EXPRESS в София, който преобрази подлеза, свързващ автогарата и метрото в столицата.