Две от престижните музикални награди „Кристална лира“, връчени в понеделник вечерта, са с русенски адрес. 
Отличието в категорията „Оперно и оперетно изкуство“ спечели яркото русенско сопрано Даниела Караиванова, която русенската оперна публика добре познава от прекрасните й интерпретации на различни роли. Солистката получава Кристална лира за ролята на  Лучия в постановката на „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, чиято премиера бе в Доходното здание на 19 май тази година. Даниела Караиванова спечели приза в артистично състезание със сопраното от Софийската опера Лилия Кехайова и тенора от операта в Стара загора Ивайло Михайлов. 
В категорията „Камерен ансамбъл“ призът „Кристална лира“ бе даден на „Карневале ансамбъл“, който е създаден от инструменталисти в Русенската опера. Номинацията на състава, воден от цигуларя Роберто Карневале, бе за концерта „Светът от вчера“ от концертния цикъл „Шедьоври на камерната музика от ХХ век“ с творби от Клод Дебюси, Густав Холст, Морис Равел, Антон Веберн, Ейтор-Вила Лобос, Сергей Прокофиев и Джан Карло Меноти. „Карневале“ спечелиха най-много гласове в надпреварата за наградата, като оставиха след себе си конкурентите - камерен ансамбъл от София и дуото Лора Маркова и Сион Найман. 
Даниела Караиванова и представители на русенския камерен ансамбъл получиха своите Кристални лири на празнична церемония в салона на Софийската опера. Връчването на годишната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио и агенция „Кантус Фирмус“ бе в Деня на народните будители.