Ученици от 6 русенски училища разработиха екологични проекти с решения, едно от които ще стигне до реален прототип. Това е голямата награда в конкурса „Младежи с еко мисия“, който се провежда за първа година по инициативата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ и локомотивния завод „Експрес Сервиз“. До момента с видеоклипове са представени проектите от 5 отбора и един индивидуален участник.
Седмокласници от ОУ „Олимпи Панов“ са разработили „Зелена игра“, а ученици от Гимназията по туризъм са се насочили към рециклирането на използвано олио. Участниците от МГ „Баба Тонка“ предвиждат изработката на био патрони за лов в проекта си „Bio Hunting“, a oтборът на Икономическата гимназия представя визията си за Градина на мечтите. Дванадесетокласнички от Английската  пък имат решение на проблема с хранителните отпадъци в проекта си „Farina Flo“. 18-годишният Александър Петранов предлага ново екологично дезодориращо средство.
Първата награда е финансиране на идеята с 5000 лева, но истинската голяма награда за финалиста е осигуряването на консултантска помощ при изпълнението на проекта и използването на базата на „Експрес Сервиз“ заедно с нужната логистична подкрепа. Реализираната идея трябва да бъде представена на 22 април 2022 г. - Международния ден на Земята.