Русенският университет „Ангел Кънчев“ заема призови места в ранглистата на европейските университети, обучаващи студенти в направления „Здравни грижи“ и „Социални дейности“. Това сочат данните от рейтинговата система U-MULTIRANK, която прави ежегодна класация, а РУ участва в нея от първото издание през 2014 г. 
За 2021 г. са оценени общо 1101 университета от Европа, от тях 727 от Европейския съюз, включително 12 от България. Направление „Здравни грижи“ на Русенският университет е на второ място като общо представяне сред 44 университета от ЕС и на първо място по цялостна оценка на обучението от анкетите на студентите. Направление „Социални дейности“ е на първо място по рейтинг сред 43 университета от ЕС като най-добро място за образование, удовлетвореност на студентите, изследователска ориентираност и възможности за международна мобилност. Оценката на преподаването и обучението се базира основно на студентското мнение. И в двете направления РУ получава по 6 най-високи оценки (A) по различни показатели. 
За следващото издание на рейтинговата система през 2022 г. Русенският университет ще участва с други две професионални направления - „Машинно инженерство“ и „Компютърни науки“.