Няма недостиг на кислород в болниците в града и региона, в които се лекуват пациенти с Ковид-19. Навсякъде доставките идват по график и няма болен, чието здравословно състояние се е влошило поради изчерпване на жизненоважния газ.
За денонощие в „Канев“ се използват 1300 килограма кислород, в „Медика Русе“ - 2300 килограма, в Белодробната болница - 300 килограма, в болницата в Бяла - 500 килограма, а в Ковид отделението в Онкоцентъра, където пациентите са най-малко - около стотина килограма на денонощие.
Ниското ниво на ваксинирани обаче води до все повече болни на ден, а това неминуемо повишава и броя на смъртните случаи.
На ден през работещите четири пункта за имунизация преминават по-малко от 400 човека. Най-зле е положението в Бяла, където дневно се имунизират по двайсетина души. От вчера е забелязан интерес към ваксините в Борово и Две могили и след два дни мобилен екип от Бяла ще отиде да имунизира желаещите.
Темпът на ваксинирането все още е крайно недостатъчен и най-страшното последствие от това е загубата на човешки животи.
В понеделник са починали нови 16 инфектирани с коронавирус и според статистиката това е вторият мрачен рекорд в областта от началото на пандемията. Най-много смъртни случаи имаше на 30 ноември миналата година, когато 20 души от Русе и областта не успяха да се преборят с болестта.
Мрачната статистика показва, че от началото на пандемията смъртните случаи в областта вече са 1226. С други думи, за изминалите 19 месеца са изпратени завинаги хора, колкото живеят в 3-4 от средно населените села в областта.
Ръстът на смъртните случаи отново доведе до задръстване в траурните агенции поради недостиг както на гробове в гробищните паркове, така и на работници, които да ги копаят, единодушни са техните собственици.
Новите случаи на коронавирус в понеделник са 158, а оздравелите са 139. Активните случаи са 1815, като от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта станаха 19 573, а преболедувалите - 16 532.  На болнично лечение са 281 човека, 58 от тях - в реанимация. Свободните легла са 61, от които 10 интензивни.  
До момента в областта са извършени 81 389 имунизации, повторна доза са получили 41 827 човека, а бустерна е поставена на 440.