Тристепенна полицейска акция за предотвратяване на тежките кървави инциденти провежда от днес до края на месеца полицията. И тази година операция „Зима“ ще има три етапа. До 10 ноември тя ще бъде насочена към водачите на велосипеди, мотопеди и каруци. От 11 до 20-и униформените ще следят за толерантност на пътя от страна и на пешеходци, и на шофьори, а последната десетдневка е определена за безопасно шофиране през зимата. Ще се обръща внимание на превишаване на скоростта, състояние на гумите на автомобилите, които трябва да бъдат с грайфер над 4 мм и изправността на чистачките и фаровете. 21 ноември е обявен за Световен ден за възпомeнание на жертвите от катастрофи и тогава ще има масови проверки от всички сили на МВР в Русе и в страната.
Есенно-зимният период се характеризира с рязко се увеличение на предпоставките за тежки катастрофи и главно за произшествия с пешеходци и велосипедисти, посочват от ОД на МВР. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, както и от неправилното движение на пешеходци в тъмната част на денонощието.
През миналия есенно-зимен сезон в Русенско са  регистрирани 376 катастрофи. 109 от тях са тежки, при които са пострадали общо 156 души - 126 ранени и 10 загинали. Haй-чecтата причина за инцидентите е движение с несъобразена или превишена скорост. 21 от сблъсъците са предизвикани от пияни шофьори.
Най-много катастрофи са станали във вторник - 69 с 27 ранени, следван от понеделник с 20 ранени и един убит. По интензивност на инцидентите класацията води булевард „Цap Ocвoбoдитeл“, след който се нареждат „Липник“, „Xpиcтo Бoтeв“ и „Бългapия“. Най-опасен път извън града отново е този за Бяла с 37 катастрофи с 6 убити и 20 ранени.