Русе продължава уверено да върви към мрачното съотношение от 750 заболели на 100 хиляди души, след достигането на което всички училища ще бъдат затворени и учениците ще учат онлайн от вкъщи. Отчетените вчера 122 заболели в общината, макар и стряскащи като бройка, се оказаха недостатъчни за заковаването на преломните стойности, тъй като крайното показание е число, получено в резултат на сложни пресмятания с отчитане на оздравели, починали и т.н. Така или иначе, вчера за русенската община стойностите бяха 719 на сто хиляди души. Което с голяма степен на достоверност показва, че при сегашния темп на настъпление на инфекцията до ден-два границата от 750 заболели ще бъде достигната. 
Увеличават се болните и в общините Иваново и Две могили, където се върви към ротационно разделяне на обучаваните в училищата от вкъщи и присъствено, а също и в община Ценово, където децата остават да учат от дома. 
Новите случаи в цялата област през предходното денонощие са 148. Сред тях има 14 ученици и едно дете от детска градина.
Болниците в Русе вече са притиснати и свободни легла за лечение на Ковид-19 почти няма, показа проверка на „Утро“. Това наложи вчера следобед увеличаване на броя им с 20. Инициативата е на УМБАЛ „Медика-Русе“ която лекува и хора от съседни области. Така в момента в областта за лечение на инфекцията са открити 344 легла.
В Университетска болница „Канев“ от коронавирус се лекуват 116 пациенти, от които 16 в тежко състояние. Незаети легла вчера нямаше, но лечебното заведение има възможност да разкрие още легла за неинтензивно лечение. Какъв ще бъде техният брой ще се реши след преценка колко болни ще бъдат изписани и колко чакат да бъдат приети. 
Натискът е е голям, но върнат пациент от „Канев“ няма и няма да има, категорични са от ръководството на болницата.
В УМБАЛ „Медика Русе“ всичките 87 легла вчера бяха заети. 46 от тях са неинтензивни, а другите 41 са за нуждаещи се от реанимация.
Липсата на легла е временна, тъй като при нас приемането на заразени с коронавирус пациенти и изписването на оздравели става много интензивно и нещата се променят постоянно, но и ние действаме гъвкаво, за да не оставим човек без лечение, посочи административният директор на „Медика“ Алисе Муртезова. По-късно през деня здравното заведение увеличи с 20 леглата за болни от К-19.
В сряда приехме нови 20 пациенти с коронавирус и днес /вчера - б.р./ имаме само 4 свободни легла от общо 45, каза зам.-управителят на Белодробната болница д-р Христо Метев. Той също подчерта, че върнат пациент няма.
 Комплексният онкологичен център разполага с 21 Ковид легла, но след приемането в сряда на нови 8 пациенти свободните места останаха 4, съобщи управителят д-р Камен Кожухаров.
Всички 31 легла за лечение на Ковид-19 в болница „Юлия Вревска“ в Бяла са заети, след приема на петима заразени пациенти в сряда и четвъртък, обясни директорът Димитър Димитров. По думите му от 21 дни насам всяка вечер леглата се запълват и сутрин евентуално се освобождават две или три, които веднага се заемат. Както вървят нещата, не виждам светлина в тунела, посочи Димитров.
В сряда в областта са оздравели 75 човека, а четирима са починали. Активните случаи са 1595, а диагностицираните с коронавирус от началото на пандемията надхвърлиха 19 000 и вече са 19 007. Преболедувалите са 16 218. На болнично лечение в областта са 282 човека, 56 от тях са в реанимация. Сред хоспитализираните няма ваксинирани. 
До момента в областта са извършени 79 550 имунизации, повторна доза са получили 40 875 души. Само в сряда са поставени 803 ваксини - близо 4 пъти повече от средният дневен брой преди въвеждането на зеления сертификат. Трета доза ваксина са получили 372 човека от областта.