Историческият музей издаде цветно помагало за часовете по музейна педагогика, посветено на личността и делото на първия български патриарх Йоаким и  Ивановските скални църкви. В него се разказва историята на манастира „Св.архангел Михаил“, за стенописите и за провъзгласяването на Търновската патриаршия и въздигането на първия български патриарх на Второто българско царство - Йоаким. 
Помагалото съдържа множество снимки, карти и схеми, илюстриращи средновековното богатство на региона и описващи културата, вярванията и начина на живот на хората през епохата. Познавателни игри и въпроси затвърждават знанията на учениците. 
Автор на помагалото е уредникът Евгени Георгиев, а художник - Милен Йорданов. Помагалото и образователният модул са част от проекта на РИМ „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“, който се реализира с финансиране по общинската програма „Култура“ и с благословението на Русенския митрополит Наум. 
Изданието ще се използва в часовете от музейната програма „Русезнание“. В тези часове ученици ще реставрират съдове - реплики на оригинални експонати от музейните, ще редят пъзели с изображения на предмети и пейзажи от археологически обекти, ще работят с интерактивни табла, ще се преобличат в средновековни одежди и др.