Спешна корекция на мрежовите тарифи, която да компенсира огромните загуби след драстичния скок на електроенергията на свободния пазар, иска от държавата „Енерго-Про“, става ясно от разпространено вчера съобщение на енергийното дружество. В момента „ЕРП Север“ купува технологичните загуби по мрежата на три пъти по-скъпо от определената от КЕВР прогнозна цена. Затова дружеството настоява да не се чака за корекция на цените от 1 юли, както това се случва обикновено, а да се действа веднага. За същото настояват и другите мрежови оператори.
Според регулаторните изисквания енергията за компенсиране на технологични загуби се закупува от енергийната борса в сегмента „Ден напред“. Разликата между утвърдената цена за енергията от 131.21 лв. за мегаватчас и реално търгуваната на борсата е над 350 лева за мегаватчас. При това положение загубата за „ЕРП Север“ ще достигне 42 млн. лева до края на годината.
Разпределителното дружество посочва, че оперативната му работа е силно затруднена и от покачващите се цени на всички стоки и услуги в страната, то не е конкурентно на пазара на труда, което в средносрочен и дългосрочен аспект е предпоставка за намалено качество на работата и ще се отрази негативно на всички ползватели. Поради очертаващата се ликвидна криза е застрашено и изпълнението на инвестиционните програми, а това от своя страна ще доведе до нарастващи проблеми с доставката и качеството, твърди „Енерго-Про“.
Вече изглежда сигурно, че токът ще поскъпне сериозно от 1 януари. Според неофициални изявления на хора от Комисията за енергийно и водно регулиране, покачването за битовите абонати трябва да бъде с 20-30%, но ще бъдат използвани наличните инструменти, за смекчаване на шока. Това вероятно означава, че поскъпването ще е до долната граница - 20%, а не до горната. При всички положения топлото тази зима ще ни излезе много по-скъпо, тъй като цените на всички енергийни източници скочиха драстично. От началото на годината природният газ е поскъпнал с 300%, въглищата - със 180%, петролът - със 70%.