Министерството на околната среда и водите отхвърли жалбата на „Метал Фусион“ срещу РИОСВ-Русе, с която фирмата се надяваше да възобнови процедурата за оценка на въздействието на околната среда за инвестиционното си предложение за изграждане на леярна за черни метали на територията на „Юта“. Решението е подписано от министър Асен Личев на 12 октомври. С него МОСВ отказва да възобнови производството по ОВОС, тъй като намира, че русенската екоинспекция е действала в пълно съответствие с нормативната уредба.              

РИОСВ отхвърли инвестиционното предложение на „Метал Фусион“ за изграждане на фабрика за претопяване на скрап от черни метали и леене на детайли от въглеродна и неръждаема стомана на 26 юли. Като основен мотив за решението бе посочено, че съгласно действащия Подробен устройствен план (ПУП) на имота бъдещото предприятие би попаднало в „предимно производствена зона“, в която е забранено строителството на всякакъв вид леярни за черни и цветни метали. 
От решението на министър Личев става ясно, че „Метал Фусион“ оспорва не това последно решение, а акта на РИОСВ от 12 октомври 2020, с което се постановява, че за инвестиционното намерение се изисква доклад по ОВОС. Испанската компания твърди, че още към него момент е трябвало да бъде уведомена, че на набелязания от нея терен такава инсталация не може да бъде строена. МОСВ обаче посочва, че към него момент /12.10.2020 г./ Общият устройствен план /ОУП/ на Русе още не е бил приет окончателно, така че това обстоятелство става факт по-късно. ОУП на Русе беше гласуван от Общинския съвет на 19 ноември 2020 г.
Решението на министъра на околната среда и водите може да се обжалва във Върховния административен съд. И „Метал Фусион“ явно ще използва и тази последна възможност. Фирмата вече е подала жалба до Административен съд - Русе.