Броят на заболелите от Ковид-19 в Русенската община неотклонно се движи към стойностите, след достигането на които класните стаи във всички училища ще бъдат затворени и обучението онлайн ще бъде въведено за всички ученици. Вчера хората с положителни проби за коронавирус бяха 678.66 на 100 000 души. След като броят им стане 750 - иначе казано, когато бъдат регистрирани още 72 души с положителни тестове за Ковид, ротационната схема ще бъде заменена с обучение от разстояние в електронна среда, което вече е популярно като ОРЕС. Не ни се иска това да става, но реалностите сочат такова развитие на нещата и ние не можем и не бива да си затваряме очите, каза началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.
Регистрирането на 72 нови случая с почти пълна сигурност ще стане днес, а това означава, че училищата най-вероятно ще бъдат затворени от петък.
Към вчерашна дата най-голям е процентът заболели в община Ценово - 886.08 на сто хиляди души, следва община Бяла със 796.33 на 100 хиляди. И в двете общини децата учат от вкъщи. Все повече стават заразените и в Иваново - 463.34 на сто хиляди, в Борово са 400, а в Две могили - 369.19 на сто хиляди. С най-ниски показатели остават Ветово - 252.12, и Сливо поле - 209.69 на сто хиляди души. 
Данните от вчера следват тревожните тенденции от последните дни. Заразените с коронавирус през предходното денонощие за 180 и вече това е третият най-негативен резултат от началото на пандемията. Сред новите носители на инфекцията има осемнайсет ученици и три деца в предучилищна възраст. Оздравелите са 68, а починалите - трима. Активните случаи в областта вече са 1526. В болница са приети 272 човека, 55 от тях са в реанимация. Сред хоспитализираните има един ваксиниран пациент. До момента в областта са извършени 78 747 имунизации, със завършен цикъл са 40 420 души. Статистиката показва, че въвеждането на зеления сертификат чувствително повишава броя на ваксинираните - само във вторник те са 674.
Вчера областната управа разпространи и обяснение защо Русе отсъства от списъка на Министерството на здравеопазването за сключени договори с лабораториите за безплатни антигенни тестове. По информация на Регионалната здравна инспекция тя е имала резерв от над 10 000 безплатни антигенни теста и при обявяването на последните мерки те са били раздадени на лабораториите, които са ги поискали.
Договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове с лечебни заведения и лаборатории не е сключен, защото такава необходимост на този етап няма, но до края на седмицата такива договори ще има, казва и.д. директорът на РЗИ д-р Искра Генева.
Бързите антигенни тестове са възможни и в момента, като се заплаща единствено такса за пробовземането на съответната лаборатория. Пълният списък с лабораториите, предлагащи такава диагностика, може да бъде открит на уеб сайта на РЗИ: https://www.rzi-ruse.com/. Такива тестове има в двете университетски болници „Медика“ и „Канев“, в Белодробната болница, Многопрофилната болница в Бяла, ДКЦ 1, ДКЦ 2, както и в лабораториите „Здраве“ и „Рамус“. Засега не се очаква промяна в списъка с лабораториите, които ще предлагат услугата.