Малко след като кметът Пенчо Милков оповести, че фирмата „Нелсен-Чистота“ отново е глобена заради непочистени контейнери на различни места в града - този път с 18 000 лева, вчера до медиите бе изпратено съобщение с повече от семпло извинение. 
Потърсени от „Утро“, от фирмата потвърдиха, че съобщението е действително изпратено от тях и изглежда дава началото на една активна комуникация с гражданите. Нещо, за което и Пенчо Милков заяви, че ще настоява.
„Извинихме се, защото това се случи за втори път и трябваше да поемем отговорност
Към момента проблемът е отстранен, ставаше дума за повреда в машините. Граждани могат да очакват оттук нататък и други изявления от наша страна, ако отново се случи нещо“, коментира мениджърът на русенската база на фирмата Лидия Стоичкова.
Конкретната санкция е за датите 22 и 23 октомври, когато в Русе отново имаше препълнени контейнери. От фирмата бе представено обяснение, че грешка е допусната заради авария на сметосъбиращата техника.
Досега фирмата е платила още две глоби по 4000 и 5000 лева
Едната е за необслужени съдове на 25 септември, а другата - за допуснато замърсяване в прилежащите на съдове площи два дни по-късно. 
Подобни инциденти с боклука не са новина в Русе. Какъв наистина е проблемът пред сметосъбирането в града? С този въпрос се обърнахме към Лидия Стоичкова.
„В някой квартали просто има критични точки, където се събира повече боклук. Оттам всеки ден минава камион и ги обслужва, включително и такъв за едрогабаритни отпадъци. Опитваме се да избегнем този проблем и веднага да почистим. Ние също искаме да ни е чисто. На някои от тези места са поставени по три от новите контейнери тип „Норд“, само един от които се равнява по обем на два от предишните, но около тях пак има торбички с отпадъци“, обясни Стоичкова, но не пожела да даде за пример конкретни места, за да не засегне граждани. 
От графика на компанията обаче е известно, че
в центъра нейните машини минават по два пъти дневно
Сред другите места, на които често могат да бъдат забелязани, са участъци от улица „Плиска“ и райони в квартал „Чародейка“ и може да се направи извода, че това са част от критичните точки. 
За проблема допринасят и много от заведенията и магазините, които по закон са длъжни да подпишат договор за сметоизвозване и да разполагат със специален контейнер за своите отпадъци, но малко собственици го правят. В Русе масовата практиката е боклуците от такива места да се изхвърлят в съдовете, които са в съседство.
Друг проблем е един натрапчиво повтарящ се недостатък на контейнерите „Норд“, заради който те често остават празни, докато около тях се образуват малки сметища. 
Проблемът е, че
на места вратите на тези съдове се развалят и не могат да се отварят
потвърди Лидия Стоичкова и увери, че в такива случаи повредените врати се сменят в рамките на ден-два.
При установяването на такъв проблем се прави снимка на повредата, извършва се промяна и се снима и на новата вратичка. И двете снимки се изпращат на Община Русе, като процесът се следи и от двете страни.
На въпроса как се получава тази повреда, фирмата категорично отговаря, че това няма как да бъде заради самото сметосъбиране и че при него контейнерите не се нараняват. Сметосъбирането и сметоизвозването на новите съдове се извършва автоматизирано с нов камион със специален кран. Контейнерът се повдига над ремаркето на машината, което е затворено и се отваря само когато сензорите засекат, че е в нужната позиция, за да се изсипят отпадъците в него, а не на улицата.
„Новата система може би е по-трудна за гражданите и определено е нужно да мине време
Преди години, когато в Бургас са подменени контейнерите с такива тип „Норд“, е отнело една година, докато просто се свикне с използването им. Ние постоянно водим диалог с Общината и обсъждаме как да регулираме този процес“, каза Лидия Стоичкова.
Самите съдове имат своите предимства. Освен че обемът им е двоен, те са постоянно затворени, което предпазва боклука от дъждове и лошо време, както и задържа неприятната миризма. Понякога обаче дори след изпразването им в тях остават боклуци и от долната им част сякаш „изтичат“ пластмасови торбички и други отпадъци, които вероятно са залепнали за дъното. От фирмата потвърдиха, че този проблем може да се реши с дезинфекцията и почистването на съдовете. Това по договор трябва да се прави два пъти годишно.
„Контейнерите са едва на няколко месеца и
дезинфекцията в зимно време просто няма да има ефект
затова и не сме планирали дата в близкото бъдеще. Напролет процедурата би била по-ефективна и ние гарантираме, че с нея проблемът с тези „изтичащи“ боклуци ще се реши“, бе коментарът на мениджъра на фирмата.
Дали снимките на препълнени контейнери ще шестват и ще предизвикват гняв в медиите и в социалните мрежи не зависи изцяло от сметопочистващата фирма, но в края на краищата във фокуса на вниманието е тя.
Ето и едно
директно обръщение на Лидия Стоичкова към гражданите:
„В момента имаме 2 камиона, които обслужват новите съдове, и когато броят им стане над 600, както е предвидено, тогава ще се ползва и трети камион за сметосъбирането в Русе. Контейнерите и машините, които ги обслужват, са нови за България, има ги само в три общини - Бургас, София и Русе. Само нашата фирма има право да предлага тези контейнери и техниката да ги обслужва. Апелираме цялата русенска общност отпадъците да бъдат поставени вътре в контейнерите, а не около тях“.