Обявиха конкурсите за директорските позиции в драматичния театър и в операта в Русе. Вчера Министерството на културата включи в списъка на предстоящите състезания за ръководните постове и двата русенски института. Четиригодишните мандати и договорите и на двамата директори - Орлин Дяков и Иван Кюркчиев - изтичат и затова е необходимо провеждането на нови конкурси. Срокът за подаване на документи от кандидатите е един месец, до 25 ноември. 
Решилите да заявят своите намерения да оглавят драматичния и оперния театър в Русе трябва да представят и концепция за развитието на съответния културен институт за следващия четиригодишен период. Концепциите трябва да включват стратегия за творческо развитие с подробен репертоарен план за първата година и тенденции за следващите. 
Желаещите да оглавят операта трябва също така да съобразят своята концепция с „демографски и културни особености в съответствие с утвърдения профил на института“. 
От кандадита за театрален директор пък се иска „планиране на основните показатели: брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет“, както и „стратегии на управлението“, каквото и да означава това.
Концепциите се подават в седем екземпляра - по един за всеки от конкурсната комисия. 
Вчера и двамата сегашни директори потвърдиха, че ще се кандидатират за нов мандат - Орлин Дяков като директор на театъра, а Иван Кюркчиев - като директор  на операта.