Вчера започна гласуването за наградите „Кристална лира“, които се присъждат за ярки постижения в сферата на музикалното изкуство от Съюза на българските музиканти и танцови дейци, Кантус Фирмус и Classic FM радио. До 12 часа на 29 октомври всеки може да гласува за по една номинация от всяка категория. 
Русе е представен с 6 номинации в авторитетното артистично състезание. В категорията „Млад изпълнител“ за приза е предложен главният диригент на Русенската опера Димитър Косев, като неговата номинация е за интерпретацията на Десетата симфония на Бетовен (първо изпълнение в България) в столичната зала „България“, както и за премиерите на оперите „Сватбата на Фигаро“ и „Джани Скики“. 
За Бетовеновия концерт в София номинация за „Кристална лира“ получава в категория „Оркестрово изкуство“ и оркестърът на Русенската опера - той ще се състезава със Софийска филхармония и с ансамбъл „Софийски солисти“. А „Джани Скики“ носи номинация за Русенската опера и в категория „Постановъчен екип“. 
Другата персонална номинация, която е с русенски адрес, е сопраното Даниела Караиванова - за прекрасно изпълнената от нея роля на Лучия в постановката на „Лучия ди Ламермур“ от Доницети. 
Шанс за престижната награда има и русенската балетна трупа - номинацията е за премиерата на балета „Зле опазеното момиче“ от Петер Хертел. „Кристална лира“ може да получи и камерният ансамбъл „Карневале“, който влиза в списъка на номинираните с концерта „Светът от вчера“ от концертния цикъл „Шедьоври на камерната музика от ХХ век“.