Националната литературна награда „Елиас Канети“ е изключително престижна за нашия град, връчването й е важно събитие, каза за „Утро“ зам.-кметът Енчо Енчев. Това са причините да направим всичко възможно, за да не бъде отменена церемонията по награждаването, обясни Енчев. Той увери, че на 29 октомври, когато в зала „Европа“ ще бъде обявен тазгодишният носител на литературния приз, ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Влизането в залата ще става само със зелен сертификат, който е задължително условие за безпроблемно провеждане на културни и други обществени събития, добави зам.-кметът. 
Той уточни, че самото връчване на наградата „Елиас Канети“ и цялата празнична церемония с представянето на номинираните за приза съвременни български белетристи ще бъде заснето и ще стане достъпно на канал „Култура Русе“. Все пак Енчев остави минимален процент условност, като обясни, че окончателното решение ще бъде взето след заседанието на областния антиковиден щаб, което се очаква да бъде проведено днес. 
Както е известно, наградата за литература „Елиас Канети“ се връчва на всеки две години в категориите „Белетристика“ и „Драматургия“. Тази година няма номинации в категория „Драматургия“. Номинираните романисти са Георги Господинов с „Времеубежище“, Захари Карабашлиев с „Опашката“, Иван Станков с „Вечерна сватба“, Момчил Николов с „Чекмо“, Теодора Димова с „Поразените“, Русана Бърдарска с „Опитът“ и Христо Карастоянов с „Т като Ташкент“. Началото на церемонията на 29 октомври е в 18 часа.