Стотици се включиха в организирания снощи в Русе протест против мерките срещу коронавируса. Това бе най-масовата демонстрация в града от много години насам.
Сборният пункт на участниците бе в Парка на младежта. От там протестиращите организираха шествие по улица „Александровска“ до Паметника на свободата, където направиха митинг. На площада множеството, в което дейно присъстваха фигури от различни партии, се размина с откриването на предизборната кампания на „Има такъв народ“.
„Аз съм против задължителното ваксиниране с експериментални ваксини. Ние не сме антиваксъри. Децата ми имат всички видове ваксини“, каза Никола Григоров, който носеше транспарант с надпис „Не на задължителното ваксиниране“ и „Спрете да ни обгазявате със самолетите“.
По думите му, когато самолетите обгазявали, получавал парене в трахеята.
Кемтрейлсът, както се наричат следите от самолети, според учените представляват „заледени облаци“. Обяснението на физици и климатолози е, че те се образуват по следния начин: При определени метеорологични условия въздухът на голяма надморска височина е доста влажен, но все пак недостатъчно, за да се образува облак. Ако обаче самолет премине на това място, отделените от него водни пари и отработени газове образуват малки капчици, които температури от минус 50 градуса незабавно замръзват и стават видими като облаци. Коронавирусът засенчи кемтрейлса като обект на страхове и различни теории, но той продължава да вълнува въображението на хората.
„Протестирам против задължителното ваксиниране. Ние имаме право на избор. Моят избор е да не се ваксинирам. За мен е противоконституционно да ме карат насила да се ваксинирам“, каза Ирена Йовкова.
Участниците в недоволството поискаха и отмяната на зеления сертификат.
Те скандираха „Свобода“, „Долу маските“, „Долу зелената лъжа“, „Не на медицинския фашизъм“.