Обичате ли да гледате „Последният печели“ с Орлин Горанов по БНТ1? 
Спомняте ли си с носталгична усмивка „Минута е много“ с Петър Вучков по същата телевизия? 
Отговаряте ли на въпросите пред телевизора наравно с участниците в „Стани богат“?
Е, тогава игрите на знанието, които от години вървят не само в ефир, а на живо, и то на различни места в Русе, може да се окажат новата ви страст.
Най-общо казано това са викторини за хора с широка обща култура и задълбочени знания в различни области, но не се наричат така. Известни са с името куиз.
Куиз вечерите вече 7 години пълнят русенски заведения в делничните дни, но напоследък са толкова популярни, че имат потенциала впечатляващо да доразвият успешната и досега маркетинг стратегия.
Първият куиз в Русе 
се организира една сряда вечер през 2014 година в бар „Камелино“ на улица „Борисова“, известен и като „Шатрата“. И състезанията се превръщат в жива и до днес традиция. В момента собственичката Деница Димитрова ги е преместила в бар-клуб „Канто“, но има и други популярни адреси на знанието.
В четвъртък е вечерта на „Нетуъркс Джаз кафе“, където преподавателят в Училището по изкуствата Георги Великов-Гоце организира много популярната игра. 
Също в четвъртък, но и в събота, на интелектуално забавление кани „План Б“.
А седмицата всъщност открива „Боард Геймс“. Състезанията там са във вторник.
Така повече от половината цялата седмица е запълнена за радост на куиз общността в Русе, която вече обединява над 200 души и броят им расте.
Как всъщност протича един куиз
В стандартния случай първите два кръга задължително са с въпроси. В първия отборите избират верния отговор между два отговора, а във втория - между четири. Следващият кръг е с 9-10 картинки и обикновено трябва да се познае какво изобразяват те, кой е нарисуваният човек или чия е картината. Четвъртият кръг е музикален - отборите слушат мелодия и трябва да познаят откъде е или кой е композиторът. На всички въпроси се отговаря за време /чувате ли неповторимия глас на човечето с цип на устата от „Минута е много“ - „Няма време!“/.
Извън стандарта излиза Георги Великов-Гоце
който добавя пети кръг с отворен въпрос, тоест участниците нямат опции, между които да избират, а трябва сами да се досетят за верния отговор. Това дава възможност играта да се обърне, тъй като с всеки кръг точките се увеличават. Темите обикновено са разнообразни - география, история, често се познават личности, има въпроси от народната култура, логически задачи, модерна филмова култура и спорт. 
Свой почерк има и заведението за настолни игри в Русе, което пък организира тематични надпревари - за литература или свързани с конкретни събития, примерно Хелоуин, когато темата е била хорър жанра в различни културни аспекти. Вече несъществуващото кафе „Дийп“ пък провежда футболен куиз по време на Световното по футбол през 2016 година.
„Ключовата стратегия за победа е отборната игра
Темите са винаги разнообразни, така че да няма как един човек да отговори на всички въпроси. Затова е важно един отбор да разполага с хора, които имат познания в различни сфери“, казва 30-годишният Атанас Иванов, който е редовен участник в куиз вечери от 2014 година и посочва историята като своята сфера на познания.
Атанас е част от отбора „Базинга“ /препратка към популярния комедиен сериал „Теория за Големият взрив“, където един от героите Шелдън Купър казва култовата реплика „Базинга!“, еквивалент на известния възглас на Архимед „Еврика!“/. Отборът се състезава и под името „Чрицио“. Състои се от 10 души и е един от най-редовните и многократно победител на състезанията, включително и първенец в месечните класации в Русе. Те са още една разлика, която придава на куиз вечерите облик на интелектуално състезание, забавление за умни хора. 
Ето как се прави месечното класиране
На всеки четири куиза през месеца победителите събират точки. Първенците вземат по 4 точки, подгласниците им по 3 точки, а за участие всеки отбор получава по 1 точка без значение на класирането. Накрая се провежда куиз между отборите, в който паричната награда е двойна и отборът получава символична купа.
Наградният фонд се набира от входната такса за участие в куиза, която в Русе е 5 лева, и отборът победител получава събраната сума. Входът за зрителите е свободен. Събитието обаче въобще не се върти около печеленето на пари. В центъра е гимнастиката на ума.
В традиционния куиз броят на отборите не е ограничен, но има лимит за състезателите и те може да са най-много шестима. В Русе обаче тази формула не се прилага и отборите може да се състоят от 3-4 до 9-10, дори и повече членове. На вечер обикновено се събират по 15 отбора, но най-редовните са 5, сред които освен „Базинга“ са и „Орките“. Особено важно за играта е разнообразието на темите и въпросите, затова 
в тимовете се срещат и 16-годишни, и 60-годишни участници
Сред тях има учители, университетски преподаватели, компютърни специалисти, адвокати, студенти и въобще най-различни хора. 
„Определено е невероятно, когато има въпрос, на който само ти знаеш отговора, и обикновено става дума за факт, който няма как да знаеш ей така от ежедневието, а трябва да си го чел някъде. Конкуренцията също е движещ фактор, защото има много интелигентни хора в отборите“, коментира ИТ-специалистът Венцислав Петров от „Базинга“, който е фокусиран върху астрономията, физиката и кино-културата.
„Базинга“ представя града на национални състезания по куиз, което се организира отново неофициално в заведения от доброволци-организатори. Отборът е предпочетен заради големият си брой победи на местна почва, но и заради доброто си представяне в турнири в Пловдив и в Габрово, където се класира в златната среда сред 28 съперника. А това е наистина голямо постижение - да си сред първите 14-15 най-умни състава в страната. Награда няма, освен че на участниците е покрита таксата за престой в хотел. За победителите все пак 
има символична премия, но тя е последното нещо, към което се стремят участниците
„За мен потенциалът е огромен, има интерес и е малко лошо, че куиз вечерите се разпределиха по различни заведения, защото макар това да е успешна маркетинг стратегия, публиката се изтощава“, казва още Венцислав Петров.
Тези състезания наистина имат огромен потенциал за обществена дейност. Голямата общност в Русе доказва и че те привличат интереса на ужасно много хора, щом 5 заведения в града са успели да създадат успешна симбиоза - да бъдат арена на интелектуални съперничества, а по този начин да привличат и клиенти, които да правят оборот в по принцип яловите делнични вечери. Освен това състезанията са престижни, в чужбина често се поставят наравно с дебатите - един световен, интелектуален спорт.
Възможностите за използване на тази общност са безкрайни - например за събиране на средства за каузи.
В Русе вече има благотворителни куизи
Пионер в това е Георги Великов-Гоце, който е организатор на викторини в Русе и във Велико Търново. Първата стъпка е направена преди Великден миналата година, когато със събраните от благотворителен куиз пари са купени козунак, яйца и други хранителни продукти за социално слаби. 
„Постоянно се старая да правя благотворителни състезания, те са и най-успешните. В Русе отборите са различни, тук хората имат добра подготовка и богата обща култура. С подобни интелигентни хора винаги може да се научи нещо ново“, коментира Великов. 
И тук важи историческата истина, че с многото власт идва и много отговорност. Организаторът на подобно събитие трябва постоянно да е нащрек, най-вече в това да провери внимателно въпросите си и да ги подготви така, че да няма двойни отговори, защото в такива случаи логично избухват спорове.
„Едни от първите ми източници бяха „Списание 8“, които винаги имат статии с разнообразна тематика, а най-деликатни за правене са картинките. Станало ми е като навик и дори като се разхождам, постоянно се оглеждам, ей така, да видя нещо интересно. Старая се да има градация в самата формула на въпросите. Общуването с хора също е важно и един организатор трябва да следи внимателно играта, за да няма измами“, казва преподавателят в Училището по изкуствата.
За да се гарантира честната игра
участниците не могат да ползва телефона си и да напускат заведението, а понякога дори масата по време на куиз. На места дори спират изцяло безжичния интернет, така че да се ограничи максимално шансът да се провери набързо някой въпрос в Гугъл.
Гоце признава, че е имал неуспешен опит да направи куиз в училище във Велико Търново, но отдава провала на себе си и казва, че тогава не е имал достатъчно натрупан опит в организирането на подобно събитие. Въпреки това всички са единодушни, че дейността трябва да се развива в Русе, защото има потенциал да прерасне в обществено занимание. 
На първо място редовните играчи посочват, че липсва маркетинг стратегия около популяризирането на играта, което вероятно и я застопорява в заведенията. Така един участник научава за състезанието обикновено от свой приятел, вече участник. Това води до заключението, че ако дори и при налаганите от година и половина Ковид ограничения заведенията са пълни, 
при сериозна рекламна кампания интересът би бил двоен
Допълнителен проблем е, че куизът започва обикновено към 8-9 часа вечерта и е съвсем естествено това да пречи на младата публика като ученици да участват.
Но това са детайли. Пандемията все някога ще свърши, засилващият се интерес, но и конкуренцията ще накарат заведенията да са по-гъвкави, въобще, както се казва в една реклама, най-доброто предстои. Но първо трябва да отминат вълните на коронавируса, които затрудняват всички и всичко, дори и подобни интелектуални удоволствия.