85 ученици от цялата страна се включиха в тазгодишното издание на националния ученически конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“. Темите във всички възрастови групи бяха от басни на именития автор, от рождението на когото се навършват 165 години.
Тази година русенското участие в конкурса бе значително по-силно от други издания на литературното състезание. При най-малките втора награда ще получи  Пламена Порожанова, трета - Димитър Димитров, а поощрения - Ивайла Николова и Цветомира Николова, всички те от клуб „Приятели на книгата“ към Общинския детски център за култура и изкуство. Две трети награди при големите ученици също остават в Русе - те са за Дария Веселинова от Европейското училище и Николета Васкова от Професионалната гимназия по облекло. 
В раздел „Журналистика“ две втори награди получават Александра Димова от Математическата гимназия и Елена Атанасова от СУЕE, трета награда печели Богомила Николова от Спортното училище. Колективната първа награда се присъжда на вестника, който издава екип на ПГ по дървообработване с ръководител Татяна Нахабедян с посвещение на патрона на училището Йосиф Вондрак. 
Организаторите на конкурса от ОбДЦКИ предвиждат тържественото връчване на призовете да бъде в навечерието на Деня на народните будители - на 30 октомври.