Въпреки че въвеждането на зеления сертификат се обсъжда повече от месец, в прилагането на влязлата в сила от днес заповед на здравния министър все още има неясни моменти, смятат собственици на русенски заведения. Основният проблем е, че те нямат право да изискват от посетителите си да се идентифицират с лични документи.
Ще ни покажат някакъв сертификат, той да речем ще е напълно редовен, но ние няма как да разберем дали е на този човек, който влиза в заведението. Нямаме право да му нареждаме да си покаже и личната карта, това може да направи само полицията. Но не може да се сложи по един полицай на всяко заведение, обясни проблема председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.
Според логиката на заповедта за задължително притежание на зелен сертификат за посещение на обществен обект на закрито се изисква някой да стои на вратата и да проверява документите. Този човек трябва да има смартфон с Андроид, на който е инсталирано приложение - българското официално приложение за сканиране и валидиране на сертификатите. С него той трябва да сканира QR кода на документа, като удостовери по този начин, че той е валиден. След което да поиска документ за самоличност, за да се убеди, че точно притежателят на сертификата иска да влезе в заведението. Какво да се прави обаче, ако посетителят откаже? Решението на ресторантьора вероятно ще бъде да приеме думите на клиента на доверие. Какво обаче ще бъде решението на проверяващите заведенията, които ще бъдат с полиция и ще сверяват името на документа с личната карта? Според Наказателния кодекс в този случай санкцията може да е доста солена - в условията на пандемия стига до лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.
Зеленият сертификат на практика ще принуди всички работещи в заведения, търговски центрове, кина, театри, музеи, галерии и др. да се ваксинират, ако не искат да останат без работа. Според Красимир Иванчев все още в ресторантите и барчетата работят още доста хора, които не искат да се имунизират. Тъй като няма как да се тестват всеки ден, от днес те ще трябва да излязат в платен или неплатен отпуск и няма да могат да се върнат на работа, докато не се сдобият със заветния сертификат.