Хилав бе протестът срещу високите цени на тока, който се проведе в Русе вчера. Въпреки че проблемът е наистина много сериозен и изправя пред финансови трудности фирми от целия икономически спектър, в 12 часа на паркинга пред „Кауфланд“ и „Практикер“ се събраха едва около 150 души. Повечето от тях съвсем не бяха предприемачи, а наемни работници, които чистосърдечно си признаха, че идват да протестират в обедната си почивка. И когато колоната тръгна от „Кауфланд“ към централния площад, по пътя се стопи наполовина, защото хората бързаха да се завърнат по работните си места.
Въпреки че според предварителната заявка протестът трябваше да бъде подкрепен от таксиметрови фирми и земеделски производители, такива липсваха. Протестът бе силно доминиран от представители на няколко шивашки фирми и ресторантьори, макар че и през вчерашния ден заведенията си работеха както винаги и вместо лозунги и протести предлагаха обедно меню.
Основните искания на бизнеса изложи председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. Той подчерта, че протестът не е политически и се настоява за мерки, вече предприети в други държави - по-бързо изплащане на обещаните компенсации от 50 лева на мегаватчас, въвеждане на правила на енергийния пазар, така че цените да станат по-постоянни и предвидими, намаляване или премахване на ДДС върху електроенергията и др. За някои от тези мерки обаче се изисква действащ парламент или разрешение от Европейската комисия.