Средното училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ е едно от 10-те новоизбрани български учебни заведения, включени в програмата за училища-посланици на Европейския парламент. Така русенското младежко присъствие в тази евроинициатива се увеличава, като СУЕЕ е вторият представител на града в престижната мрежа след Английската гимназия „Гео Милев“. 
Българските училища - средни, профилирани и професионални, в тази мрежа са около 50 на брой. Целта на образователната програма е гимназистите да натрупат повече познания за принципите на Европейския съюз и за работата на неговите структури, като избистрят своите позиции и въпроси по много от важните теми. Учениците се включват в различни евроинициативи, насочени към младежката аудитория, но и самите те провокират различни събития, в които проявяват себе си като европейци. От началото на тази година всеки месец се избира училище-посланик, което е било най-активно и то става „посланик на месеца“. 
В СУЕЕ предстои да бъдат избрани двама учители - старши посланици, които ще получат „пътна карта“ и конкретни указания за работа по нея. Старшите посланици пък ще изберат свои младши „колеги“ - от 5 до 20 ученици, на които предстои да изпълняват „специални задачи“. Сред тях ще бъде организиране на различни инициативи по повод Деня на Европа, евробазари, изложби, игри, състезания, както и да осъществят контакти с връстници от други страни в ЕС и съвместни събития заедно с тях.