Заводът за производство на балони, ръкавици и презервативи, който русенският бизнесмен Красимир Даков иска да изгради на мястото на бившата „Петролна база“, ще трябва да премине процедура по Оценка на въздействието върху оконата среда /ОВОС/. Това гласи решението на РИОСВ, подписано от директора й Анатоли Станев.           

Инвестиционното предложение на дружеството „ДД Логистика“ предвижда изграждане на инсталация за производство на няколко вида латексови продукти. В нея ще работят 95 души на три смени, а от 12-те производствени линии ще излизат между 340 000 и 480 000 изделия на ден. 
Експертите на екоинспекцията не се съгласяват с твърденията на вносителя, че от производството на латексови изделия няма да се отделят вредни емисии и летливи вещества. Те идентифицират поне три потенциални източника на замърсявания на въздуха с използвани в производството вещества, като споменават и вероятност от разпространението на силно миришещи вещества. 
Като твърде оптимистични са оценени и намеренията на фирмата да се справи с отпадните води, отвеждащи се до градската канализация. Според експертите има вероятност да се наложи изграждането на собствена пречиствателна станция на територията на площадката.
Решението на РИОСВ означава, че фирмата ще трябва да изготви доклад по ОВОС, в който да докаже способността си да се справи с тези проблеми. След което да се насрочи и обществено обсъждане, на което свои становища могат да представят всички заинтересовани страни. Изготвянето на доклад по ОВОС отнема месеци, така че това ще стане по някое време следващата година.
Както „Утро“ писа, това всъщност е третото решение за необходимостта от ОВОС, което РИОСВ- Русе взема в последните месеци. В началото на юли екоинспекцията излезе със становище, че за инвестиционното предложение не е необходима ОВОС. По-късно обаче се оказа, че това становище е подписано не от директора на РИОСВ Анатоли Станев, а заместващата го по него време Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност“, която не е имала такива правомощия. И всички актове, подписани от нея в периода 1-7 юли 2021 г., бяха отменени.