Каква е историята на един от най-старите русенски градски часовници? Кой и къде го е е изработил? Как е пристигнал в Русе и как е бил монтиран на кръглата кула на сградата на тогавашната Търговско-индустриална камара, която днес е съкровищницата на книги - русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“? 
Тези и други интригуващи и малко известни факти ще научат русенци в четвъртък, 21 октомври, когато в 18 ч в библиотеката представители на сдружение „Русчук БГ“ и техни приятели и сподвижници ще разкажат за работата си по проекта „Градските часовници: Библиотеката“. Проектът се реализира с подкрепа но общинската програма „Култура“. И това дава възможност на Йовчо Стоянов, Илиян Илиев и Мирослав Манев от „Русчук БГ“, Толя Чорбаджиева от русенския Държавен архив и Александър Първанов да хвърлят повече светлина върху тази забележителност, която помни паметни събития от историята. 
След дълга и упорита работа в Държавен архив - Русе, Централен държавен архив, местния периодичен печат от 20-те години на миналия век ентусиастите са открили нови факти за часовника и свързани с него личности.
Цялата история на Часовника на библиотеката, както е известна сред русенци тази градска забележителност, е описана в брошура, в която освен любопитната информация може да бъде намерен и непоказвани досега фотографии, казват от сдружението. В „Русчук БГ“ са убедени, че тяхната мисия за издирване на нови знания за историята на града допълва връзката между култура и образование. В тази посока се предвиждат и уроци за малки любознателни русенчета в регионалната библиотека и в Историческия музей като част от инициативата „Русезнание“.