Русе можеше да има своя носител на Нобеловата награда за литература десетилетия преди отличаването на Елиас Канети през 1981 година. Това е роденият в Червена вода драматург и поет Иван Грозев, номиниран за най-престижния световен приз от Михаил Арнаудов на 23 януари 1928 година с официално писмо до президента на Нобеловия комитет за литература към Кралската академия на науките на Швеция.
Тази номинация е известна в научните среди. Специално внимание й отделя един от най-последователните изследователи и познавачи на творчеството на писателя - доц.д-р Велислава Донева от Русенския университет „Ангел Кънчев“. До широката общественост обаче тя достигна чрез организираната от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ на 11 октомври 2013 година изложба „135 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов“. В нея беше представено писмото на Арнаудов - по време на написването му професор, а малко по-късно академик - с което се прави предложението за Иван Грозев като „интерпретатор-преводач и представител на ценностите, които притежава младата българска литература“.
Иван Грозев не стига до високата катедра на нобеловите лауреати, но самото разглеждане на кандидатурата му го поставя в категорията на елитните писатели. За жалост, името на вглъбения в света и човека мислител и философ днес е малко популярно заради налаганите му ограничения след 1944 година.