Ако отворите в Уикипедия „Русе“ най-вероятно ще ви се отвори страница, в която ще пише, че това е най-големият български град по поречието на река Дунав. Възможно е обаче да попаднете и на шокиращото твърдение, че това е най-голямото българско село. Което се намира съвсем не на Дунав, а по поречието на река Струма. Както научи „Утро“, в последните седмици се води истинска онлайн война за редактиране на свободната интернет енциклопедия. В която срещу русенци е неизвестен интернет трол, който непрекъснато променя текста за Русе.                     

Уикипедия е много използван макар и неофициален източник на информация. И в нея може да пише и редактира съществуващата информация на практика всеки, който има желание за това. Интересно е обаче кой е толкова набрал на Русе, че с непонятна упоритост се опитва да го превърне в село.
Според една от версиите в един от русенските форуми, това е старозагорски трол, с който открай време се водят безконечни спорове кой от двата града е по-голям и по-хубав. По този начин той отмъщава за наранената чест на родната Стара Загора, чиято дистанция от Русе в последните години се увеличава.
Проверката с безплатния инструмент whoisbg на IP адресите, от които неизвестният заядливец нанася поправките в Уикипедия, сочат че това най-вероятно е абонат на А1 от Разград. Той се включва анонимно и редактира статията за Русе от мобилно устройство.  Ограничава се да промени само първото изречение, без да пипне текста надолу. Направил го е последно на 12 октомври. Преди това - на 26 септември. Като в едно изречение успява да допусне няколко правописни грешки.
Всичко това прилича на неуместна хлапашка шега. Не съвсем безобидна обаче. Статията в Уикипедия излиза на първо място като потърсиш „Русе“ в Google. И когато видиш, че това е „най-големото българско село“, няма как да не те хване яд.