София Филм фест отново ще гостува в Русе с подбрана сбирка от нови киноленти. Началото на русенските филмови празници ще постави на 5 ноември от 18 часа в Голямата зала на Доходното здание най-новият филм на режисьора Станимир Трифонов „Блаженият“, който в голямата си част е заснет в Русе. Той е психологическа любовна драма по книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“, а действието на филма се развива в три епохи. В актьорския екип участват Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Лорина Камбурова. На XIX международен фестивал на червенокръстките и здравни филми на Станимир Трифонов бе присъдена наградата за най-добър режисьор за „Блаженият“, а Лорина Камбурова получи Специалната награда на кмета на Варна, която й бе присъдена посмъртно, тъй като младата актриса не успя да се пребори с Ковид-19. В Русе „Блаженият“ ще бъде представен от режисьора Станимир Трифонов и част от неговия екип. 
Същата вечер от 20.30 ч ще бъде прожектиран филмът „Още по едно“, който получи „Оскар“ за най-добър международен филм, 4 награди на Европейската филмова академия и има номинация за наградата „ЛРукс“ на Европарламента. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават. 
На 6 ноември, събота, от 11 ч ще бъде представен рисуваният филм „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти по едноименната книга на Дино Будзати. В 18 часа е прожекцията на „Туве“ на Зайда Бергрот - разказ за Туве Янсон. Вечерта продължава от 20.30 с „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело по едноименния роман на Джек Лондон. 
На 7 ноември от 11 ч малки и големи могат да гледат анимацията „Пътешествието на принца“. Вечерта от 18 и 20.30 ч ще бъдат прожектирани филмите „Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков с Юлиан Вергов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова и Иван Налбантов и корейският „Паразит“, носител на „Златна палма“ от Кан 2019 и на четири награди „Оскар“.