„Издaваме мнoгo cпeшнa зaпoвeд зa вcички пaциeнти, кoитo ca нa тepитopиятa нa нaшeтo лeчeбнo зaвeдeниe. Te нямa дa мoгaт дa имaт в ceбe cи зaпaлки и вcякaкви дpyги лecнo зaпaлими cpeдcтвa“, зaяви нa извънpeдeн бpифинг вчера aдминиcтpaтивният диpeктop нa „Meдика Русе“ Aлиce Mypтeзoвa.
Причина за строгите ограничения е опустошителният пожар, предизвикан в интензивния сектор на Ковид отделението от възрастна пациентка с далеч от здравия разум постъпка.
71-годишната жена, включена на двоен източник на кислород, махнала маската и се навела да търси нещо изтървано на пода. Понеже било тъмно, решила да си светне със запалка, очевидно без да знае, че в концентриран вид, в какъвто се ползва в болниците, кислородът е изключително лесно запалим и гори като бензин. В болничната стая лумнал силен пламък и само светкавичната, хладнокръвна и адекватна реакция на дежурния екип - лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян бързо. Заслуга за приключването на инцидента без жертви и пострадали има и пациентка от съседно легло, която веднага задействала системата за спешно повикване на персонала, който започнал да гаси с наличните пожарогасители. Малко по-късно се включили повиканите пожарникари. На място е пристигнал и зам.-кметът Димитър Недев. 
Болните са настанени в други стаи, обгорели са част от леглата и уредите, а самото помещение се нуждае от сериозен ремонт.
Един от най-нелепите детайли в случая е, че използваната от възрастната жена запалка има и вградено минифенерче със светодиод, показват снимките от местопроизшествието. Ако беше използвано то, нямаше да има никакви последствия.
„Kaтo бeшe включeнa aлapмeнaтa cиcтeмa, вeднaгa oтpeaгиpaxмe. Bзexмe пoжapoгacитeлитe, кoитo бяxa нa paзпoлoжeниe, и зaпoчнaxмe гaceнeтo нa пoжapa c двeтe дeжypни cecтpи и двeтe caнитapки. Уcпяxмe дa oвлaдeeм oгъня, извaдиxмe cвoeвpeмeннo бoлнитe, кoитo ca в cтaбилнo cъcтoяниe към мoмeнтa. Bъпpocнaтa пaциeнткa, пpeдизвикaлa пoжapa, e бeз изгapяния, ycпяxмe дa я извaдим oт плaмъцитe“, кaзa дежурният лекар по време на пожара д-p Станислав Пaвлoв.                        

Прокуратурата започна
разследване на инцидента

Причиняване на пожар по непредпазливост, който е представлявал опасност за живота на други хора. Това е обвинението, по което е образувано досъдебно производство за пожара в „Медика Русе“ под наблюдението на Районна прокуратура. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели, предстои назначаване на пожаро-технически, технически, ценови и медицински експертизи. Ако вината на 71-годишната жена бъде доказана, тя може да получи до 3 години затвор.
Административният отдел на Окръжна прокуратура също се е самосезирал по случая. Възложена е проверка, при която са изискани правилникът за вътрешния ред в отделението на болницата и останалите документи, касаещи контрола на вещите, които могат да внасят настанените за лечение пациенти. При необходимост ще бъдат дадени конкретни предписания за забрана да се внасят запалки и кибрит, но това всъщност вече е направено от здравното заведение.