Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е отхвърлила жалбата на „Шкода Електрик“ срещу условията на обществената поръчка за доставка на 15 нови тролейбуса за „Общински транспорт Русе“, научи „Утро“. Така процедурата за доставка на возилата за 17,1 млн. лева с ДДС може да продължи. 
Антимонополният орган отхвърля претенциите на „Шкода Електрик“ срещу записания в обществената поръчка максимален срок за доставка от 270 дни, който според чешката компания е дискриминационен. 

Посочва се, че възложителят не е длъжен да се съобразява с производствения график на кандидатите, а въпреки претенциите си „Шкода Електрик“ е подала оферта за участие, т.е. има готовност да се справи. Като неоснователно е определено и искането да се обявят за незаконни изисквания в поръчката за броя и размера на вратите на тролейбусите.
Както „Утро“ писа, шест български и две чужди фирми искат доставката на 15 нови тролеи. Сред кандидатите са столичната „Биофрог ЦЗ“ ЕООД, която спечели и поръчката за доставката на електробуси, както и нейният конкурент „Екселор Холдинг груп“. Останалите са столичните „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД, „Медсис“ ЕООД, „Бест Кар Логистик“ ООД и обединението „Мотор Трейд“, в което участват хасковската „Те-Трейд Груп“ и „Бус Мотор“. Чуждестранните кандидати са „Шкода Електрик“ и германо-турската Bozankaya Oto. Mak. Iml. Ith. ve Ihr. A.S., базирана в Анкара. Тези компании подадоха своите оферти още през август, но те още не са отворени.
Решението на КЗК може да се обжалва от „Шкода Електрик“ във Върховния съд в 14-дневен срок и предстои да разберем дали чешката фирма ще се възползва от тази възможност.